Frågor & svar
Vi erbjuder

Matematik som sparar energi

Vem vill inte kunna minska bränsleförbrukningen och spara energi? I sitt examensarbete visar Ernst Cederholm hur avancerad matematik inom reglerteknik kan bidra till det.

Publicerad:

Matematikern Ernst Cederholm använder sig av så kallade ri-funktioner för hantering av datamängder inom reglerteknik. Vid ett försök att återskapa tidigare resultat för vad som händer när mängden data ökar rättade han en gränsfunktion, som kan vara betydelsefull i vidare forskning och tillämpning.

Varför blir inte ditt exjobb en hyllvärmare?

– Kunskapen kan komma till nytta i till exempel industrin för att uppnå en smartare bränsleförbrukning, bra för både ekonomi och miljö. Min uppsats fortsätter utvecklandet av ri-funktioner inom kontrollteori, dels som en guide till grunderna, dels som en justering av grunden som nu enklare går att bygga vidare på. I uppsatsen visas hur man kan skapa optimala styrfunktioner till reglerproblem.

Varför valde du den inriktningen?

– Jag tycker att det är kul att sätta mig in i ny teori. Jag kanske också ska fördjupa mig inom liknande områden under ett senare masterprogram.

Vem är Ernst?

– Jag är en social person som brinner för hållbar utveckling och gillar att ta del av andras tankar och idéer. Matematik har alltid varit mitt bästa ämne och jag har precis avlagt kandidatexamen i matematik vid Stockholms universitet, med matematisk statistik som biämne.

Vad gör du i framtiden?

– Jag jobbar troligen med matematik/statistik för att främja en hållbar utveckling. Roligt med matematiken är att den inte bara löper som en röd tråd genom naturvetenskaperna, utan att den också kan främja mer naturvetenskapliga metoder i samhället.

Vilka är dina styrkor?

– Jag gillar att lösa problem och kan snabbt lära mig ny teori och tillämpa eller utveckla den. Jag är en fena på sannolikhetsteori, statistisk analys, stokastiska processer, statistiska modeller för diskret och kontinuerlig respons samt att programmera och hantera stora datamängder i programspråket R.

Vilket är ditt drömjobb?

– Det är på statistiska centralbyrån, där jag har jobb till i höst. Efter det var planen att åka till Spanien och läsa spanska, men med den rådande pandemin kanske jag börjar masterprogrammet i matematik tidigare än vad jag hade tänkt.

Hela exjobbet hittar du här, nr 16

Vill du komma i kontakt med Ernst:

ernst.cederholm@gmail.com

Kommentarer

Kommentera