Frågor & svar
Vi erbjuder

AI ger en bättre bild av verkligheten

Alla behöver vi ibland interpolera för att få en snygg kurva, som till exempel när man vill ha en kurva över vädret i juni. Matematikern Lav Radosavljevic visar i sitt examensarbete att Artificiell intelligens, AI, är bättre att använda när man har stora mätfel på kurvan.

Publicerad:

Syftet med Lavs exjobb är att jämföra hur väl en interpolationsmetod presterar jämfört med en metod som använder artificiell intelligens för att anpassa en kurva utifrån ett fåtal observerade punkter på kurvan, inklusive mätfel.

Varför blir inte ditt exjobb en hyllvärmare?

– Mitt exjobb kan komma till nytta eftersom resultatet indikerar att AI är lämpligare att använda än interpolation för att anpassa kurvor när mätfelet är stort. Om mätfelet är litet eller obefintligt kan man (nästan) lika gärna använda interpolation.

Varför valde du den här inriktningen?

– Exjobbet var en simulationsstudie som skulle likna ett fysikproblem jag stötte på i verkligheten.

Vilka framtidsplaner har du?

– Jag har nyss tagit en kandidatexamen från SU i matematisk statistik och har kommit in som masterstudent i statistik på Oxford. På gymnasiet tävlade jag ivrigt i matematik och programmering. Jag var flera gånger finalist i både skolornas matematiktävling och programmeringsolympiaden.

Vilka är dina starka sidor?

– Jag är väldigt kreativ och vetgirig och har ett starkt teoretiskt fundament. Jag är också bra på att programmera.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag hoppas kunna bli forskare inom statistik eller jobba på något storslaget industriellt projekt.

Här hittar du exjobbet

Vill du komma i kontakt med Lav Radosavljevic: val.vic53@yahoo.com, Telefon: 0720021018