Frågor & svar
Råd och stöd

Karriärvägar

Vill du utvecklas i din karriär kan byte av bransch och arbetsmarknadssektor vara ett lyft för din utveckling och även lön. 

Naturvetare har många möjligheter på arbetsmarknaden. De arbetar bland annat inom näringslivet, på myndigheter, högskolor, kommuner och regioner, och inom ett flertal branscher:

  • Life science
  • Cleantech (miljöteknik)
  • Hälso- och sjukvård
  • Djursjukvård
  • Skog och lantbruk
  • Miljö och naturvård
  • Livsmedel och nutrition
  • Samhällsbyggnad
  • IT och statistik

Fundera på om du kan använda din kompetens och utvecklas inom ett nytt område på arbetsmarknaden. På våra arbetsmarknadssidor för naturvetare kan du läsa mer om var naturvetare arbetar. 

Här nedan kan du läsa om några vanliga karriärvägar för naturvetare, men det finns så klart många fler vägar att gå. 

Forska

För många är forskarutbildningen ett riktigt karriärlyft. Det är också ofta en nödvändighet om du vill etablera dig som specialist. Tänk dock på att det finns relativt få specialisttjänster och att du kan behöva flytta, även utanför Sverige, för att få det jobb du vill ha.

En forskarexamen ger mycket mer än ren sakkompetens. Du har ett vetenskapligt förhållningssätt och kan ta till dig nya forskningsresultat. Det är värdefullt om du ska arbeta inom näringslivet, där du måste kunna inhämta ny kunskap för att lösa problem och för att utveckla verksamheten och dig själv professionellt.

Efter forskarexamen bedriver vissa naturvetare egen forskning och etablerar sin egen forskargrupp inom akademin. Andra lämnar akademin för att arbeta på exempelvis forskningsintensiva företag. 

Bli chef

Om du är intresserad av människor, har ett smittande engagemang och ledaregenskaper kanske du ska fundera på en chefskarriär. Att arbeta som chef är både utvecklande och lärorikt. Som chef får du stort ansvar för verksamhet och personal.

Vill du ta nästa steg i karriären och bli chef är ett tips att kompetensutveckla dig i ledarskapsfrågor.

Läs mer om vad vi erbjuder dig som chefsmedlem

Starta företag

Att starta eget företag innebär att du kan arbeta med det du anser ha stor potential ute hos andra arbetsgivare eller kunder. Det innebär stor frihet och gott om utmaningar som berikar dig och din karriär. Läs mer om vad vi erbjuder dig som egenföretagare. 

Senast uppdaterad: