Frågor & svar
Råd och stöd

Arbetssökande

Om du är arbetssökande finns Naturvetarna där för dig. Vi ger dig stöd och råd så att du ska komma vidare i karriären och vara trygg mellan jobb.  

Som arbetssökande medlem kan du ta del av: 

 

Jag blir snart arbetslös, vad ska jag göra? 

Om du blir uppsagd, varslad om uppsägning eller avskedad, kontakta Naturvetarnas medlemsjour  eller din lokala fackliga förening. De kan svara på många frågor kring uppsägningen och undersöka om den gått rätt till. Läs mer om vad som gäller vid uppsägning här.

1. Skriv in dig på arbetsförmedlingen

Första dagen som arbetslös ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Det krävs för att du ska kunna söka ersättning av a-kassan. 

2.  Ansök om a-kassa

Om du är medlem i Akademikernas a-kassa kan det ge en ekonomisk trygghet när du blir arbetslös. Kontakta dem för att ansöka om ersättning. Kontakta Akademikernas a-kassa även om du har någon form av avgångsvederlag eller annan ekonomisk kompensation.

Tänk på att medlemskapet i Akademikernas a-kassa inte ingår i ditt medlemskap i Naturvetarna, utan en ansökan måste göras separat. Läs mer om Akademikernas a-kassa. 

3. Sök ersättning från Inkomstförsäkringen

Sök ersättning från Naturvetarnas inkomstförsäkring. Ett av kraven för att vara berättigad till Inkomstförsäkring är att du är beviljad ersättning från Akademikernas a-kassa. Läs mer om villkoren för inkomstförsäkringen och hur du ansöker om ersättning här.

4. Kontrollera om du omfattas av omställningsavtal

Ta även reda på om du omfattas av så kallade omställningsavtal. Dessa kan ge ekonomisk kompensation, utbildning och karriärstöd vid arbetslöshet. Omställningsavtalen hanteras av Trygghetsråden för respektive arbetsmarknadssektor:

5. Meddela Naturvetarna

Meddela Naturvetarna att du är arbetssökande eller ändra uppgiften själv på Medlemskapssidorna

6. Ta del av Naturvetarnas karriärservice

Använd Naturvetarnas karriärservice. Vi ger dig verktyg för att få fart på ditt jobbsökande genom tips på arbetsgivare, cv-coachning, karriärsamtal med mera.

7. Se över vilka medlemsförmåner du har

Om du under tiden som du är arbetslös har en bruttoinkomst under 20 000 kr i månaden kan du ansöka om reducerad avgift till Naturvetarna

I ditt medlemskap ingår även förmånliga försäkringar m.m. så det kan vara värt att se över de du redan har och eventuellt byta. Läs mer om de förmåner som du kan ta del av i ditt medlemskap i Naturvetarna. 

Mer information om vilket stöd som finns om du blir uppsagd kan du läsa om här. 

Senast uppdaterad: