Enligt Sveriges livsmedelsstrategi ska mer mat produceras i Sverige. Vi ska bli en konkurrenskraftig och hållbar matnation på en global marknad och sysselsättningen i sektorn ska öka.
7 procent av medarbetarna inom livsmedelssektorn är idag naturvetare. Fler naturvetare behövs för att stärka innovationskraften i sektorn och tackla de utmaningar som sektorn står inför.
Djursjukvården är viktigt för köttproduktionen och eftersom vi här vill täcka in hela livsmedelskedjan är den inkluderad.
Livsmedelsbranschen sysselsätter:
- Närmare 10 000 yrkesverksamma med en naturvetenskaplig examen.
- Ungefär 3 600 av dessa har en naturvetenskaplig examen som är vanlig bland Naturvetarnas medlemmar (exklusive veterinärer och dylikt).
- Drygt 43% arbetar inom lantbruk, 30% inom livsmedel och 27% inom djursjukvård.
En bransch som står inför flera utmaningar
I Sverige finns kunskap, innovationskraft, miljömedvetenhet, EU:s lägsta antibiotikaanvändning, ett gott djurskydd och naturresurser. Utmaningarna handlar om bristande lönsamhet, hård internationell konkurrens, klimatförändringar och miljöproblem. Det är i detta sammanhang intressant att notera att en del av den mer innovativa delen av livsmedelsbranschen idag börjat glida in i Life Science-branschen.
En stor andel av naturvetarna i sektorn har egna gårdar, vilket är anledningen till att 55 procent driver eget företag. Det kan relateras till att 3 procent av alla yrkesverksamma naturvetare driver företag.
Naturvetare inom lantbrukssektorn är sällan forskarutbildade. Djursjukvården är den mest kunskapsintensiva branschen, trots att veterinärer alltså inte ingår i sammanställningen.
Vanligaste titlarna inom livsmedelsbranschen
- Dietist
- Handläggare
- Djursjukskötare
- Chef (avdelning, enhets-, grupp-/mellan-, produkt-, kvalitets-)
- Djurskyddsinspektör/-handläggare
- Livsmedelsinspektör
- Forskare (Scientist/Researcher)
- Veterinär 9. Rådgivare (Advisor)
- Lantbrukskonsulent