
Karin Adelsköld.
Skrattet frigör dopamin och endorfiner, och gör man det tillsammans får man också en dusch av oxytociner – hormoner som får oss att må bra.
– Vi blir mer kreativa, fokuserade och effektiva när vi har roligt tillsammans, visar forskning, säger komikern och vetenskapsjournalisten Karin Adelsköld.
Det får dock aldrig ske på någon annans bekostnad och leken ska vara inkluderande.
Men vad får oss att skratta?
– Det är ganska noga undersökt. Humorn har två komponenter, där den ena är igenkänning och den andra är överraskning.
Att skämta om sig själv och sina egna tillkortakommanden vittnar om självdistans och gör att man får publiken med sig vid, förklarar Karin.
– Att öppna en presentation med något som får publiken att skratta gör att den lyssnar bättre och i högre grad tar till sig budskapet. Paradoxalt nog uppfattas man också som mer seriös om man använder humorn som ett verktyg i kommunikationen.
Men det får inte ske hela tiden, för då blir man inte tagen på allvar. När Karin coachade deltagare i Forskar Grand Prix, där de hade fyra minuter på sig att förklara sin forskning, var humorn en viktig ingrediens för att fånga publiken och få den engagerad.
– Mitt tips var att våga släppa sargen och våga vara lite rolig två gånger under en sådan presentation. Det passar särskilt bra om publiken inte själva är så hemma i vetenskapen.
Men kan man skämta om vad som helst, till exempel om rikets säkerhet eller när folk ska sägas upp.
– Det skulle vara dålig tajmning. Ta det allvarliga budskapet först och därefter känna in om det kan vara läge, men som sagt var: aldrig på någon annans bekostnad.