Fullkorn förebygger ohälsa
Visste du att fullkorn förebygger ohälsa mest av alla livsmedel? Det har stöd i forskningen, enligt Maria Sitell.
– Många äter fortfarande för lite fullkorn med hänsyn till folkhälsan. Glädjande nu att konsumtionen ökar. Särskilt bland unga är uppfattningen att bröd med olika pålägg är en hel måltid. Det kan vi se i vår opinionsundersökning Brödtermometern.
Som anställd av landets bagerier är hon noga med att vara grundad i vetenskapen. Men det är inte alltid så lätt för konsumenterna att göra rätt.
– Om du håller utkik efter nyckelhålet på bröd är du på den säkra sidan med mer fullkorn, mindre salt och socker. Det siktade vetemjölet behövs till viss del vid bakning, men välj hellre bröd där större delen är fullkorn från vete, råg, korn eller havre.
Hon förklarar att det spelar mindre roll om fullkornet är malet, krossat eller helt. Malet fullkornsmjöl gör att vitaminerna och mineralerna blir mer tillgängliga medan det hela kornet i högre grad påverkar blodsockret positivt.
Hur är det med surdegsbröd?
– Det har sina fördelar, som att blodsockret inte höjs lika mycket som för bröd utan surdeg. Men det är inga problem för friska människor. Viktigare än att brödet är bakat på surdeg är att det är fullkorn, säger hon övertygande.
Välja bort kolhydrater vid viktnedgång?
Att välja bort kolhydrater för den som vill gå ner i vikt är ingen bra idé. De ibland militanta kampanjerna mot kolhydrater gör henne upprörd.
– Det är intagen energimängd som räknas. Om kalorierna kommer från kolhydrater, protein eller fett spelar ingen roll. Alla behövs och det finns inga vetenskapliga studier som visar att det finns fördelar att välja bort kolhydrater.
Den som gör det missar viktiga näringsämnen. Därför är det så noga att välja rätt kolhydrater, som stavas fullkorn. Ännu en positiv hälsoeffekt är att fullkorn boostar tarmfloran.