
Karin Adelsköld. Foto: Theresia Köhlin
Självinsikt var inte Karins bästa gren som alkoholist. Hon trodde länge att hon hade kontroll eftersom hon inte drack varje dag, och aldrig på morgonen. Karin var också mästare på att dölja sitt missbruk genom att till exempel dricka vin ur en temugg när barnen var hemma.
För att motivera ett missbruk vill många hitta positiva saker med alkohol, men de finns inte.
– Alkohol är ett gift som är kopplade till många sjukdomar, som cancer. Blodtrycket kan sänkas tillfälligt, men blir högre i det långa loppet.
Därmed inte sagt att alla hamnar i ett beroende. Genetiska faktorer står för 50-60 procent och det finns stora individuella skillnader, bland annat beroende på livsstil.
– Alkohol ger konstgjorda dopaminkickar som bara alkoholen kan leverera. Men det är möjligt att bryta beroendet och få kroppen att producera eget dopamin på naturlig väg, säger hon hoppingivande.
Arbetsgivare ska agera
I dag kan hon inte dricka en droppe alkohol, om det skulle hända kickar dopaminet in och hon är fast. Nu kan en ostmacka ge samma tillfredsställelse.
När det kommer till alkohol på jobbet har arbetsgivaren en skyldighet att agera om medarbetare visar tecken på missbruk.
Hur ska man då göra som kollega?
– Rygga inte för att ställa frågor, som: ”Jag uppfattade som att du drack väl mycket i går”. Själv hade jag blivit jättearg för stunden, men tacksam för att någon uppmärksammar problemet, med möjlighet att göra något åt det, säger Karin Adelsköld.