Torrsommaren 2018 och pandemin visade hur sårbart vårt samhälle är. När Ryssland invaderade Ukraina blev behovet av totalförsvar ännu tydligare. Beredskapen växer – och med den växer efterfrågan på expertis inom biologi, kemi, fysik, matematik, miljövetenskap och systemteknik.
– Naturvetare spelar en avgörande roll i att skydda samhället mot både vardagskriser och extrema hot. Det handlar om att säkra tillgången till mat, vatten och sjukvård, men också om att hantera cyberhot, kemiska och biologiska attacker samt miljöpåverkan. Samhället måste fungera även vid störningar, kris och krig. Se hur Ukraina oförtrutet reparerar och återställer det som förstörs samtidigt som man hanterar och parerar hybridhot. Naturvetare har viktiga kompetenser som behövs för att värna våra skyddsvärden: som människors liv, miljö och egendom, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter, säger Catherine Johnsson, samhällspolitisk redaktör på Naturvetarna.
Bredden av roller: från cybersäkerhet till livsmedelsförsörjning
På Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) behövs matematiker som kan identifiera svagheter i IT-system. Att arbeta med cyberförsvar skyddar samhällsviktig infrastruktur som betalsystem, logistik och e-legitimation. Kemister behövs för att utveckla metoder för att upptäcka giftiga ämnen i livsmedel och djurfoder. Detta arbete stärker både Sveriges inhemska beredskap men bidrar också till internationell säkerhet.
Genetiker behövs till exempel för att fånga upp DNA från luften – en innovativ teknik som kan upptäcka biologiska hot mot jordbruk och förebygga spridning av smitta. Det är exempel på hur forskning omsätts i praktisk beredskap.
Livsmedelssäkerhet – från jord till bord
Naturvetare inom jordbruk, biologi och agronomi behövs för att upprätthålla försörjningen av mat, utsäde, vatten och avlopp – även i kris. För att kunna försäkra livsmedelsförsörjningen.
– Säkra livsmedel och rent dricksvatten är livsviktigt, och där har vår yrkesgrupp en viktig roll i det civila försvaret, säger Richard Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Burlövs kommun.
Inom kommunerna behövs miljö- och hälsoskyddsinspektörer med tillsyn av vatten och hygien. Det är en grundförutsättning för att förhindra smittspridning vid kriser. Parallellt med inspektörerna växer nya roller som beredskapshandläggare fram.
Hälso- och sjukvård i kris – prioritering och uthållighet
Sjukvårdens roll i totalförsvaret är avgörande, men resurserna är begränsade. Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, betonar vikten av att öva prioritering och omfördelning av resurser. Här behövs naturvetare med kunskap om medicin, biologi, logistik och folkhälsa.
– Sjukvården är slimmad i dag och det finns inga marginaler. Så utmaningen blir att prioritera i ett läge där antalet vårdplatser kan komma att dubbleras. Det kommer handla om att ransonera vården och vara uthållig, vilket vi kommer att klara, säger Johan von Schreeb.
Att vara beredd på det värsta hela tiden är dyrt, men man måste öva inför det och lära sig att prioritera. Han ser framför sig att screeningprogram pausas, men att man upprätthåller vaccinering och att självkontroller, som att ta blodtryck, blir vanligare.
– Vi vet också att vatten och sanitet räddar liv i katastrofområden. Det visar på behovet av att upprätthålla samhällsviktiga funktioner, säger Johan von Schreeb.
Samhällsviktig kunskap – ett växande arbetsfält
Sverige satsar nu på att stärka totalförsvaret, vilket innebär ökade investeringar i både forskning och praktisk beredskap. Detta skapar efterfrågan på naturvetenskaplig kompetens i myndigheter, kommuner, forskningsinstitut, privata aktörer och internationella samarbeten.
Som naturvetare kan du bidra genom:
- Analyser och riskbedömningar inom miljö, livsmedel, hälsa och teknik.
- Forskning och utveckling av nya metoder för detektion, spårning och förebyggande.
- Operativ beredskap i krislägen inom till exempel sanitet, logistik, mat- och vattensäkerhet.
- Utbildning och samverkan för att höja beredskapsnivån i samhället.
En meningsfull karriär med samhällsnytta
Att arbeta med beredskap är att bidra till något större. Det är ett område där vetenskaplig nyfikenhet möter verkliga samhällsutmaningar. För naturvetare innebär det möjligheten att göra skillnad – varje dag.
Oavsett om du är kemist, agronom, biolog, miljövetare, matematiker eller fysiker – din kompetens behövs. Nu.