Regeringen har presenterat budgetpropositionen för 2025 med reformer för över 60 miljarder kronor. Medan utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap ökar med 35 procent minskar anslagen till utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur med 15 procent jämfört med föregående budget. Orimligt, menar Naturvetarna.
– Det är en tankevurpa. Vi behöver kunna hantera alla slags samhällsutmaningar. Om vi inte förebygger och motverkar klimatförändringarna kommer vi att tvingas hantera fler onödiga och kostsamma kriser i framtiden, säger Naturvetarnas förbundsdirektör Frida Lawenius.
Säkerställ rätt kompetens för en hållbar samhällsutveckling
Naturvetarnas medlemmar har nyckelfunktioner inom såväl Sveriges krisberedskap som den gröna och digitala omställning vi är mitt uppe i.
Effekterna av klimatförändringarna kommer påverka människors liv och arbetsliv i allt högre utsträckning. Det gör krisberedskap och hushållning med naturresurser till högaktuella frågor.
Det krävs välutbildad arbetskraft för att ställa om till ett hållbart samhälle och bibehålla internationell konkurrenskraft som är grunden för vår välfärd. Fler unga behöver välja utbildningar som ger efterfrågade kompetenser för en hållbar samhällsutveckling. Livslångt lärande är en förutsättning för att kunna navigera i ett samhälle som ständigt förändras och präglas av snabb teknikutveckling och kunskapsintensiva verksamheter.
3 positiva nyheter:
- Ökade basanslag till forskning och innovation.
- Mer medel till CSN för handläggning av omställningsstudiestödet.
- Förstärkningen av samhällets förmåga inom civilt försvar.
3 åtgärder vi saknar:
- Resurser för att få bukt med kompetensbristen inom alla samhällsviktiga verksamheter, inte enbart polisen.
- Blygsamma tillskott till lärosätenas utbildningsanslag täcker inte upp för ökade kostnader i form av hyreshöjningar.
- Brist på initiativ och en sammanhållen plan för klimat och miljö försvårar den gröna omställningen.