Frågor & svar
Nyheter

13 framtidsyrken inom livsmedel

Vår arbetsmarknadsrapport pekar på att livsmedelssektorn (inklusive lantbruk, trädgård och djursjukvård) har mycket kvar att göra för att lyckas attrahera fler akademiker och naturvetare.

Publicerad:

Läs vår arbetsmarknadsrapport här.

Livsmedelsstrategins övergripande mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta miljömål nås. Utvärderingen av Sverige livsmedelsstrategi visar att målet öka antalet anställda i sektorn inte uppfyllts.

Det är också dåligt ställt med de sju miljökvalitetsmål som bedömts som särskilt relevanta för livsmedelskedjan. Inga av målen när det gäller begränsad klimatpåverkan, giftfri miljö, ingen övergödning, hav i balans samt levande kust och skärgård, ett rikt odlingslandskap, god bebyggd miljö och ett rikt växt- och djurliv bedöms som möjligt att nå till 2030.

Livsmedelsföretagen har svårt att hitta den kompetens de behöver och 71 procent av livsmedelsföretagen anser att kompetensbristen hotar deras konkurrenskraft. Sammantaget anger 66 procent av livsmedelsföretagen att de efterfrågar akademiker.


13 framtidsyrken inom livsmedel

• Chef
• Data scientist
• Dietist
• Djursjukskötare
• Forskare
• Hållbarhetsansvarig
• Kvalitetsansvarig
• Livscykelansvarig (Product Lifecycle Manager)
• Livsmedelsinspektör
• Livsmedelsstrateg
• Livsmedelstekniker
• Produktutvecklare
• Rådgivare

 

Naturvetare inom livsmedel

En stor andel av naturvetarna i sektorn har egna gårdar, vilket är anledningen till att 55 procent driver eget företag. Det kan relateras till att 3 procent av alla yrkesverksamma naturvetare driver företag.

Sektorn är stark i södra Sverige och naturvetare inom sektorn är ofta bosatta i Skåne (24%), men även Mälardalen och Västra Götaland är vanliga boplatser. Av dessa är 24 procent 55 år eller äldre. Andelen 55 år eller äldre har således minskat med fyra procentenheter mellan 2019 och 2021.
Naturvetare inom lantbrukssektorn är sällan forskarutbildade. Djursjukvården är den mest kunskapsintensiva branschen, trots att veterinärer inte ingår i sammanställningen.

Många medarbetare i livsmedelssektorn närmar sig också pension och 29 procent av naturvetarna i sektorn är över 55 år. Det kan jämföras med 19 procent av de yrkesverksamma naturvetarna totalt sätt. Det finns alltså sammantaget anledning att tro att det framöver kommer att finnas många arbetstillfällen för naturvetare i branschen.

Vanligt förekommande yrkestitlar bland Naturvetarnas medlemmar:
1. Dietist
2. Handläggare
3. Djursjukskötare
4. Chef (avdelning, enhets-, grupp-/mellan-, produkt-, kvalitets-)
5. Djurskyddsinspektör/-handläggare
6. Livsmedelsinspektör
7. Forskare (Scientist/Researcher)
8. Veterinär
9. Rådgivare (Advisor)
10. Lantbrukskonsulent

Erik Aronsson

samhällspolitisk redaktör