Frågor & svar
Nyheter
Bildkollage med sedlar och porträttbild på Anna  Bjertsjö Rennermalm.

Anna tar betalt för sin kompetens och erfarenhet

Anna Bjertsjö Rennermalm har en tydlig tanke med sin prissättning. Efter 15 år som företagare har hon koll på vad som funkar.

– Jag tar betalt för ett resultat och erbjuder paketpris, som påverkas av hur mycket hjälp kunden behöver och hur stort uppdraget är, säger rekryteringskonsulten som driver företaget Search4S.

Publicerad:

Att timpris går bort beror på att det är svårt och tar tid att uppskatta tidsåtgången. Därför tar hon betalt för hela uppdraget, med en startavgift, där en större del av arvodet betalas ut när uppdraget avslutas.

– Jag ger generösa garantier på resultat, vilket skapar trygghet för kunden. Att rekrytera chefer och experter till företag inom life science är en tidskrävande process, som tar mellan tio och tolv veckor.

Hur har du kommit fram till priset?

– Jag utgick från den årsinkomst jag ville ha och räknade bakåt. Beräknad tidsåtgång ligger som grund, där jag tar mer betalt för svåra uppdrag. Kom ihåg att all tid inte är debiterbar, som administration och affärsutveckling.

Med koll på priserna i branschen har hon lagt sig ungefär i mitten. Hennes priser är varken högre eller lägre än konkurrenternas. Även om några knorrar accepterar de flesta priset.

 

Sätt värde på din kompetens

– Att stå utan kompetens kan bli kostbart för kunden. Och en felrekrytering kan bli en dyr historia med kanske missade deadlines och saboterade relationer.

Anna påminner om att arvodet ska täcka kostnader för semester, pension, försäkringar och annat. Det måste också finnas en buffert för sjukdomar eller om det blir en svacka med färre uppdrag.

– Mitt tips är att inte lägga sig för lågt i början, utan man måste ha självförtroende och vara tydlig med det värde man tillför kunden. Kom ihåg att man inte bara säljer utfört arbete. Tack vare mitt kontaktnät, som jag har jobbat upp genom åren, kan det ibland gå snabbt att hitta kandidater. Det brukar kunden uppskatta.

Att rekrytera specialister inom life science kan vara lättare sagt än gjort. Kompetensbristen ökar hela tiden, särskilt sedan Astra Zenecas läkemedelsforskning lades ner i Södertälje. Det gäller både naturvetare och ingenjörer, men också personer med medicinsk bakgrund.

 

Internationella kandidater

– Skärpta regelverk inom främst medicinteknik har skapat en efterfrågan på regulatorisk kompetens och kvalitetssäkring. Konsultbranschen har stigit fram som en producent av kompetens.

Det finns också en marknad med kandidater utanför Sverige.

– Att rekrytera utländska experter och chefer med erfarenhet är inte så lätt, då löner och villkor ofta är bättre i andra länder. Många gånger ställs krav på att kunna svenska språket, vilket är en bristvara även bland dem som har varit i Sverige en tid.

Palle Liljebäck

chefredaktör