Frågor & svar
Nyheter
Kvinna syns bakifrån

Anna fick upprättelse – tack vare Naturvetarna och kollektivavtalet

När Anna blev hemskickad efter en konflikt med chefen ringde hon Naturvetarna. Tack vare kollektivavtalet kunde Naturvetarna snabbt stötta och förhandla fram en lösning.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jag fick den bästa förhandlingshjälpen med fler semesterdagar efter en omplacering. Ännu viktigare var det mänskliga stödet som gjorde att jag kunde gå vidare, säger Anna, som egentligen heter något annat.

Det var på första jobbet efter examen som Anna inte drog jämnt med chefen, som också var ägare till det lilla konsultföretaget. Som fysiker hade hon inte riktigt den kompetens som krävdes för att jobba som VVS-projektör, men hon fick löfte om vidareutbildning. Men så blev det inte riktigt.

– Jag fick lära mig genom ”doing”, och kurser i ritverktyget CAD var det inte tal om. Det gjorde att jag halkade efter och blev kritiserad för att jag inte var tillräckligt bra.

Det stressade henne och gjorde att hon var tvungen att jobba kvällar och helger för att klara uppdraget.

– Det här var mitt under pandemin och vi var tvungna att vara på kontoret, fast det hade gått lika bra att jobba hemma. Jag orkade inte längre och bröt ihop, säger hon.

 

Fick stöd från Naturvetarna

Anna blev sjukskriven under hela förra våren och kom tillbaka successivt. Men det blev ingen mjukstart, utan hon blev inkastad i ett nytt projekt utan vägledning. Det var inte riktigt den återgången till arbetet hon behövde. Det slutade med att hon blev hemskickad och arbetsbefriad.

– Då ringde jag Naturvetarna och pratade med ombudsmannen Daniel Wallin, som gav mig ovärderligt stöd. Det var så skönt att bli tagen på allvar och bli lyssnad på. Han blev upprörd över hur jag hade behandlats.

 

Lyckad förhandling

Då arbetsgivaren omfattades av kollektivavtal möjliggjorde det för Naturvetarnas ombudsman att snabbt få till en förhandling med Annas arbetsgivare. Lösningen blev att Anna omplacerades till en tjänst som projektingenjör och var ute på byggen.

– Efter förhandlingen fick jag samma lön som tidigare och längre semester mot att flextiden försvann. Det var en lösning som jag var nöjd med.

Så här i backspegeln är hon tacksam över att hon var med i Naturvetarna.

– Det kan jag rekommendera alla. Jag är imponerad över det professionella och mänskliga stöd jag fick. Det har snabbat på den mentala läkningen och har gett mig tillbaka självförtroendet.

Kollektivavtal öppnar upp för möjligheten att påkalla en så kallad tvisteförhandling. Då är arbetsgivaren skyldig att skyndsamt svara på en förhandlingsframställan från facket.

Den 17 mars uppmärksammar vi Kollektivavtalets dag! Läs mer om kollektivavtal på www.naturvetarna.se/kollektivavtal och på www.avtalat.se/kollektivavtaletsdag

 

Kollektivavtal ger dig många förmåner

Fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal. Trots det vet många inte vilka förmåner kollektivavtalet ger. Kortfattat kan man säga att det ger trygghet genom hela arbetslivet. Kollektivavtal kompletterar lagen och ger goda arbetsvillkor, försäkringar och förmåner. 

Lönerevision varje år

Att lönen höjs varje år tar vi för givet. Men det finns ingen lag som säger att det ska vara så. Det är parterna på arbetsmarknaden som har kommit överens om det i kollektivavtalen. Läs mer om lönesamtalet.

Extra föräldralön

Föräldralön betalas ut av arbetsgivare som har kollektivavtal. Det ger extra ersättning på några tusenlappar utöver det som Försäkringskassan ger. Hur mycket skiljer sig åt mellan olika kollektivavtal:

  • Statligt anställda får utfyllnad till 90 procent av hela inkomsten i max 360 dagar.
  • Kommunalt anställda får 80 procent av hela inkomsten under högst 270 dagar.
  • Inom privat sektor varierar det. På många avtalsområden uppgår föräldralönen till 90 procent av hela inkomsten under tre till sex månader.

Läs mer om föräldralön. 

Tjänstepension som drygar ut kassan

Tjänstepensionen ger ett extra tillskott till den allmänna pensionen och betalas in av din arbetsgivare om de har kollektivavtal. Ju mer du tjänar desto mer betyder tjänstepensionen för din sammanlagda pension. Läs mer om tjänstepension. 

Lokalt inflytande

På arbetsplatser med kollektivavtal kan man starta en lokalförening. Det ger anställda insyn och möjlighet att påverka på arbetsplatsen genom information, samverkan och förhandling med arbetsgivaren i de frågor som påverkar er arbetstagare. Läs mer om inflytande på jobbet. 

Stöd om du blir av med jobbet

För alla kollektivavtal finns så kallade omställningsavtal som stöttar anställda som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Vilket omställningsavtal som gäller beror på vilket kollektivavtal som finns. Läs mer om omställning vid uppsägning. 

Extra ersättning om du blir sjuk eller får en arbetsskada

Om du skulle bli sjuk eller få en arbetsskada och blir sjukskriven så finns kollektivavtalade försäkringar som fyller ut ersättningen från försäkringskassan. Kollektivavtalad ersättning ser lite olika ut beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av. Läs mer om ersättning om du blir sjuk eller vid arbetsskada. 

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera