Frågor & svar
Nyheter

Strålning som räddar liv

Kärnfysikern Riccardo Bevilacqua vill ha ett jobb där han kan bidra till att göra världen bättre. I juni flyttar han med sin familj till Stockholm för att arbeta med strålningssäkerhet på Elekta, som gör maskiner för cancerbehandling.

Publicerad:

Vad ska du göra på jobbet?

– Jag ska arbeta med strålningssäkerhet så att maskinerna som Elekta tillverkar är säkra för patienter och läkare. Maskinerna är ”Star Trek medicine” som opererar på cancerpatienter från utsidan med hjälp av radioaktiva ämnen. De måste därför vara ordentligt skyddade. Jag kommer även att jobba gentemot tillsynsmyndigheter med regler kring hantering av radio aktiva ämnen.

Varför sökte du denna tjänst?

– Jag har arbetat på ESS i sju år och tyckte det var dags för nya utmaningar. Jag vill arbeta med något som har en större mening, så att få bidra till att bota cancer fick mig intresserad av jobbet. Det blir också roligt att få arbeta i ett globalt team med kollegor på flera kontinenter.

Vilka utmaningar tror du att du stöter på?

– Det blir en stor förändring att gå från en organisation som är finansierad av offentliga medel till ett företag inom privata sektorn. Men jag tror att det kommer vara stimulerande att jobba i en mer konkurrensutsatt miljö som har högre krav på resultat och leverans.

Varför valde du en karriär inom nukleär fysik?

– Många tror att nukleär fysik bara handlar om kärnkraft, men det används också för att behandla cancer. Jag har sedan Tjernobylkatastrofen fascinerats av att det går att skapa och kontrollera dessa krafter. Säker hantering är det jag brinner för eftersom det kan få så allvarliga konsekvenser om man inte gör det rätt.

Varför engagerar du dig fackligt?

– Jag är kongressombud för Naturvetarna och var ordförande i akademikerföreningen på ESS. Det är ett sätt att göra min arbetsplats till en bättre arbetsplats. Jag hade möjlighet att påverka och stötta kollegor som, precis som jag, kom från ett annat land och behövde hjälp att förstå hur det är att arbeta i Sverige. Jag kunde hjälpa till att överbrygga olikheter och skapa förståelse. Det var ett väldigt givande uppdrag som jag är tacksam för.

Johanna Rösth

projektledare webb