Frågor & svar
Nyheter
En kvinna och en man i sjukhuskläder. Kvinnan bär blåa skyddsglasögon och mannen bär en nätmössa.
Foto: Colourbox

Rekordlåg arbetslöshet och fler medlemmar

Arbetslösheten bland Naturvetarnas medlemmar ligger nu på rekordlåga 1,7%. Samtidigt ökar medlemsantalet och vi har nu passerat 34 000.

Publicerad:

De senaste siffrorna från Akademikernas a-kassa visar att arbetslösheten bland Naturvetarnas medlemmar är nere på en rekordlåg nivå. I november var arbetslösheten 1,7 procent vilket är drygt 20 procent lägre jämfört med samma tidpunkt förra året och en minskning med 10 procent jämfört med september.

Som en jämförelse är arbetslösheten för hela arbetsmarknaden 7,6 procent enligt den senaste statistiken från SCB i oktober.

Extremt låg arbetslöshet har sjukhusfysiker (0,4%), tätt följt av marinbiologer (0,7%) och personer inom miljö- och hälsoskydd (0,9%).

– Våra medlemmar har hittills klarat sig bra från att drabbas av arbetslöshet, både före och under Coronapandemin. Nu när konjunkturen av allt att döma tar fart igen finns det stor efterfrågan på kompetenser som exempelvis projektledare, säljare och konsulter inom life science, miljöområdet och livsmedelsproduktion, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

 

Fler nya medlemmar

Samtidigt ökar antalet medlemmar i Naturvetarna och antalet har nu passerat 34 000.

– Den senaste tidens positiva trend drivs främst av en stor ökning av antalet studentmedlemmar. Det är glädjande att så många ser värdet i att gå med i Naturvetarna, säger Per Klingbjer.

Erik Aronsson

samhällspolitisk redaktör