Frågor & svar
Nyheter
Bild på Peter framför ett träd

Peter fick hjälp av Naturvetarna vid utbrändhet – har släppt en bok för andra drabbade

Runt trettio tusen svenskar blir utbrända på jobbet varje år. En av dem är Peter Sundkvist som vill ingjuta mod hos andra som drabbas, och förmedla att utmattning inte är något att skämmas över.

Publicerad:

Naturvetarna har varit ett stöd för Peter Sundkvist genom åren. Det blev påtagligt när han för några år sedan gick in i väggen och drabbades av mental utmattning. Då hade han två halvtidstjänster som bland annat miljö- och hälsoskyddsingenjör.

– Tack vare hjälp från Naturvetarna fick jag ett avgångsvederlag. Det gjorde att jag kunde återhämta mig, och senare även skriva boken ”Att läka hjärta och hjärna vid utbrändhet”.

Men han är inte helt återhämtad, utan jobbar motsvarande halvtid som rådgivare om vatten och avlopp på Vatteninfo.

– Jag är verkligen glad över det jobbet, och har nu blivit erbjuden en heltidstjänst, men jag känner mig inte riktigt redo för det, säger han och är tacksam för varje förmåga han återerövrar.

Uppmanar arbetsgivare att ta utmattningssyndrom på allvar

Nu klarar han det mesta, men har vissa begränsningar, som att behöva ta mikropauser ibland. Hjärnan behöver vila, vilket inte är så konstigt då hjärnans påverkan vid utbrändhet är stor.

Nu vill han dela med sig av sina erfarenheter och uppmanar arbetsgivarna att ta den psykosociala arbetsmiljön på allvar.

– Vem som helst kan drabbas, att bara svaga individer gör det är en myt. Det är nog därför många arbetsgivare tvekar över att anställa sådana personer. Det är inte farligt att anställa oss, säger han med emfas.

För att nå en större publik lägger han ut filmer på Youtube och ger goda råd till dem som har drabbats. Till exempel är det okej att bli trött, men inte så utmattad att man inte klarar av något annat i livet.

– Ta små steg framåt, och acceptera att stå kvar på samma trappsteg när du egentligen vill vidare. Tajmning är också viktigt, du måste vara mogen för att pröva på något nytt. Genom att lura hjärnan att slappna av har jag sluppit huvudvärk och yrsel. Växla mellan teoretiska och praktiska uppgifter.

”Min drivkraft är att hjälpa andra”

Vägen tillbaka har mixats mellan rehab och volontärsjobb, bland annat med svenska för invandrare på Röda Korset. Han sökte också upp en bondgård utanför Uppsala och hjälpte till att utfodra och ge vatten till djuren.

Att det är möjligt att komma tillbaka är Peter ett levande bevis för. Det vill han visa andra. Han har också hunnit skaffa familj och barn.

– Min drivkraft är att hjälpa andra och förändra samhället till det bättre. Att bli utbränd är inget att skämmas för.

Palle Liljebäck

chefredaktör