Frågor & svar
Nyheter
Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Är du verkligen så misslyckad?

I veckan pratade jag i telefon med en student. När hon pratade om sina tentor, stressen och vilka krav hon hade på sig själv så kände jag igen mig. Jag kunde på avstånd känna hur stressad hon var och att kraven hon satte på sig själv liknade de krav jag hade under min studietid.

Publicerad:

Frågorna som ständigt kommer upp i huvudet. Kommer jag klara det här? Är jag en bluff? Är alla bättre än vad jag är? Varför verkar dom förstå men inte jag?

Dessa hjärnmonster hade jag också. Och det hjälpte inte att jag sa till henne gång på gång att omtentor finns av en anledning och att det största kvittot på hennes kompetens hade hon ju redan fått. Hon hade kommit in på sin drömutbildning på universitetet.

Men det hjälpte inte. Det var som att prestationskraven hade tagit större plats och mina ord fick slåss om den ytan.

Jag tänker att denna student inte är ensam. Det finns så många av oss där ute som har prestationskrav vilket i sin tur leder till stress och ångest. Jag vill därför dela med mig av ett brev jag skrev till mig själv den dagen jag tog examen från journalisthögskolan.

Hej Nikita,

Förstår du att du sitter här nu? Har det sjunkit in att du har klarat av det här? Du har nu pluggat i fyra år på universitetet och idag har du examensbeviset i din hand. Är det ett kvitto nog för dig?

Jag vet att det har varit tufft. Det har funnits gånger då du bara har velat ge upp. Som den gången då du gick rakt in i tentasalen men när pappret låg framför dig så var det bara blankt. Du kände hur pulsen gick upp och hur du började gripas av panik. Du tittade dig runtom i rummet och såg hur alla andra hade börjat skriva. Alla utom du.

Du tittade på klockan och kände en sådan maktlöshet. Varför kan dom men inte jag? Efter 15 minuter gick du ut därifrån. Sprang över hela campusområdet för att gömma dig bakom en byggnad. Du grät.

Gamla kommentarer, både från dig själv och andra kom upp. Du kan inte det här! Du är inte ens bra på svenska – varför ska du bli journalist? Vem tror du att du är?

Veckor senare satt du i samma sal igen fast med en omtenta framför dig. Det blev din bästa leverans någonsin. Du hade bara ett fel. Så du kunde egentligen det här. Men vad hände då? Du började i stället att tänka ”Fan. Varför kunde jag inte bara ha skrivit tentan första gången? Då hade ju jag fått högsta betyg!”

Men vet du vad Nikita. Det finns inte en kotte som bryr sig om den tentan längre. Inte en människa på en anställningsintervju kommer att fråga dig vad du fick för resultat. Så släpp det. Du är värd att fira idag.

Hela världen ligger framför dina fötter och du är värd, precis som så många andra, att skina. Du klarade det!

Du, Nikita Zeiloth, klarade det. Så grattis och hejdå alla hjärnmonster – pallar inte med er längre.

Ps. Glöm inte att ringa upp din svensklärare från högstadiet som fick dig att tro att du inte kunde någonting. Visa henne att du idag är journalist.

Samtalet avslutades med kommentaren "En dag ska jag bli lika självsäker som du." Varpå jag svarade: "Du är värd att vara självsäker, men ibland behöver man hjälp att hitta vägen dit."

Vill du få tips på hur du kan hantera dina prestationskrav? Läs mina tidigare artiklar om just det: Hitta glädjen i dina studier och Har du tentaångest? 

Eller vill du veta mer om hur du får mer flow i dina studier?

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent