Frågor & svar
Nyheter
Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Dags att ta klivet ut?

Nu börjar sommaren närma sig med stormsteg. Tussilagon bryter sig upp ur den hårda terrängen, träden börjar bli gröna och var du än tittar så ser du hur naturen fått nytt liv. Våren handlar om pånyttfödelse även oss människor. Tar du snart examen eller ska du söka dig ett sommarjobb? Ta del av några tips på vägen för att nå dina mål.

Publicerad:

Vad menar jag då med pånyttfödelse? Jo, om du ser dig omkring kan du nu se att människor tar sig ut mer, kanske står de med ansiktet mot solen eller slåss om solens enda fläck på busshållplatsen eller tågperrongen.

Du kan se hur planteringar görs i trädgårdar och, eller på balkonger. Precis som att vi tar hand om våra utemöbler så blir det även naturligt, omedvetet eller medvetet, att vi också gör så med våra individuella mål. Trots rådande pandemi så händer det något med oss alla när våren kommer. Det är som att vi vill ta ett nytt andetag och ta tag i det där som har legat och väntat på oss under vinterhalvåret.

Min fråga blir därför till dig, vad drömmer du om och hur ska du ta dig dit? Ta del av några tips som kan hjälpa dig på vägen.

1. Sätt upp mål

Fråga dig själv, vad drömmer jag om? Skriv ned det och gör sedan delmål. Ett delmål kan vara att fixa till din LinkedIn-profil med ny färsk information om dina tidigare erfarenheter eller din utbildning.

Ett annat delmål kan vara att ta kontakt med den där personen på LinkedIn som du har haft ögonen på för att ta del av hens kunskap i din framtida arbetsmarknad. Många delar mängder av intressanta artiklar och arbetsmöjligheter via sin privata profil.

Finns det någon praktikplats du drömmer om? Gå in på deras hemsida och läs vad de arbetar med/för och ta tempen på vad de söker hos en praktikant eller framtida kollega. Ett tips kan också vara att gå igenom tidigare jobbannonser och läsa om vad de har för värdegrund, vad de har för arbetsklimat och vad de önskar för ”mjuka värden” hos en person de söker till deras arbetsplats.

2. CV-coachning och intervjuträning

Du vet väl om att du som studentmedlem kan boka cv-coachning och intervjuträning med en karriärrådgivare? Ett ypperligt tillfälle att spetsa till ditt CV eller din framtida intervju.

3. Söka jobb-guide

Ta del av Naturvetarnas bästa tips när du ska söka jobb. Mitt råd till dig är att våga söka ett jobb även om du inte uppfyller alla kompetenskrav eller tidigare erfarenheter i annonsen. Många arbetsgivare går också på personliga egenskaper, inte alltid bara kompetens. Glöm heller inte bort att EQ och SQ är lika viktigt som IQ. Dvs social kompetens är inte att underskatta.

4. Rådgivning om villkor

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på när kontraktet ligger framför en och man greppar pennan för att signera. Ta då kontakt med vår medlemsrådgivning så att du på bästa sätt kan få med rätt villkor i ditt anställningsavtal.

5. Vad kan jag begära för lön?

Som medlem får du ta del av Sveriges bästa lönestatistik för naturvetare. Kika igenom den innan du bokar in en arbetsintervju. På så sätt kan du känna dig trygg när frågan kommer om vad du förväntar dig för lön.

6. Din framtida arbetsmarknad

Kunskap och inspiration om din framtida karriär kan du hitta i vår arbetsmarknadsinformation om var naturvetare jobbar. Där får du koll på till exempel vanliga arbetsgivare, lönestatistik och arbetsområden.
Missa heller inte våra framtida arbetsmarknadsseminarier för just dig. Kika igenom vår kalender eller läs mer här.

7. Samtalsstöd

Nu har vi passerat ett år med covid som jag brukar kalla det. Personligen ser jag ett ljus i tunneln med det förringar inte de känslor man hittills har känt, känner just nu eller kommer att känna. Därför vill jag tipsa dig om att utnyttja den medlemsförmån du har hos oss. Genom akademikerförsäkring kan du få samtalsstöd av kunniga psykologer kostnadsfritt.

Att prata om det som känns är inte en svaghet utan en styrka. Jag kan lova dig att det är fler än du tror som går och pratar med någon. Även de människor du ser upp till i karriären eller inom ditt intresse. Alla behöver vi ibland hjälp att sortera ut de tankar som många gånger kan ta överhanden när stressen om en tenta eller framtiden smyger sig på. Återigen, det är en styrka att sträcka ut handen, inte en svaghet. Så våga, våga gå utanför din komfortzon och ring.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent