Frågor & svar
Nyheter

Maria brinner för löner

För Maria Ekström är lönen den viktigaste fackliga frågan. Hon deltog på Naturvetarnas kongress för tre år sedan och kände att hon verkligen kunde påverka.

Publicerad:

Det var kollegorna på Rättsmedicinalverket som nominerade Maria Ekström till Naturvetarnas kongress förra gången.

– Det var första kongressen för mig och det var verkligen inspirerande. Jag lärde mig massor om hur beslutsprocesser fungerar. Föreläsningen med tidigare ambassadören Jan Eliasson, som talade om FN:s hållbarhetsmål, var en höjdpunkt.

Löner nummer ett

Om hon blir nominerad i år igen kommer hon att tacka ja. Chanserna borde vara goda. Nu har den kemiska biologen blivit vice ordförande för den lokal-lokala Saco-S-styrelsen på myndigheten.

– För mig är lönefrågan nummer ett. Vi har ett antal snedsitsar som behöver rättas till, där främst medarbetare med lång erfarenhet halkar efter lönemässigt. Därför vill jag kunna påverka löneavtalet inom staten.

Ska skriva motion

Nu är planen att skriva en motion till kongressen på samma tema.

– Villkorsavtalet som är kopplat till löner inom staten behöver förändras, så att inte märket, som parterna inom industrin kommer överens om, blir ett tak. Det vill jag att Naturvetarna ska arbeta för.

Hon tycker att hon hade goda möjligheter att kunna påverka Naturvetarnas inriktning på förra kongressen.

– Jag kunde framföra mina synpunkter, vilket kändes bra. Sedan höll inte alla med mig, men det är så den demokratiska processen fungerar.

Må bra på jobbet

Ännu en viktig fråga för henne är det hållbara arbetslivet, att kollegorna mår bra på jobbet.

– Det har en koppling till lön, där många känner sig orättvist lönesatta och mår dåligt av det, säger Maria Ekström, som till vardags analyserar alkohol och droger i främst blod och urin på uppdrag av bland annat polis, domstol och kriminalvården.

Palle Liljebäck

chefredaktör