Frågor & svar
Nyheter
Bild som symboliserar digital kompetens

Månadens fråga: Har du digital kompetens?

Hälften av alla svenskar anser sig inte ha tillräckliga digitala kunskaper, enligt en färsk sifo-undersökning. Yngre upplever att de har bättre kunskaper än äldre, medan de som arbetar med utbildning och forskning ligger sämre till. Nu undrar vi hur det är ställt med din digitala kompetens och hur du utvecklar den.

Publicerad:

Läs också Digitalt språng med utmaningar

 

Kommentarer

Lars-Erik 2021-03-26

Är digitalt duktig. Använder olika utbildningsplattformar, office-paket tillägg och diverse system inom utbildningssektorn. Undersöker kontinuerligt nya sätt att använda mjuk-och hårdvara. Jobbar också i olika operativsystem. Efter många år får man en känsla för vad som fungerar.

Anna 2021-01-20

Jag är inte alls särskilt bra på olika digitala verktyg i jobbet, men jag tar reda på det jag behöver så gott jag kan. Där jag jobbar har det skett någon slags explosion av olika kommunikativa digitala verktyg. Men ingen information eller utbildning har tillhandahållits. Så det är learning by doing som gäller. Tur att en har kolleger som är mer insatta så det går att skypa och fråga om råd=)

Maria 2021-01-20

Tycker det funkar bra, har man lite grundkunskap så kan man fixa en hel del genom att prova sig fram och lyssna på dem som kan mer. Min arbetsgivare har utbildningar för de digitala system vi använder. Jag är i 40 årsåldern, har aldrig varit särskilt intresserad av datorer men allt är ju ganska användarvänligt numera. Gillar att arbeta på distans och hoppas vi får fortsätta jobba med ökande digitalisering även framöver.

Ingela 2021-01-15

Javisst, ett jättesprång genom digitala möten och att själv arrangera möten under covid-19.

Albert 2021-01-15

Dåligt skulle jag säga. De yngre tror att det har med åldern. Men jag tillhör de som fick Commodore 64 som tonåring, det är bara det att den fick stå oupppackad för jag tyckte det var intressantare att vara i naturen. Tyvärr har jag nu insett att många har digital kompetens hemifrån som de använder i jobbet och IT avd tar för givet att man har dessa grundkunskaper. Mitt nyårslöfte är att försöka komma ikapp 2000-talet och skaffa dator och smartphone. Ja herregud jag kan inte ens sjukanmäla barnen längre för att det förutsätts att alla har dessa apparater.

Carin 2021-01-15

Jag är äldre, men har varit med sen hålkorten och gläds över utvecklingen inom data / web. Allt ha r blivit enklare, men det är viktigt med info och hjälpfunktioner. Viktigt att det informeras om hur du tex kan kommentera vid videokonferenser r mm. Och att det tas in utvärderingar vid webkurser mm. Det finns utvecklingspotential.

Johanna 2021-01-15

Jag kan använda vanliga digitala verktyg, t.ex. Teams, Zoom, men kan inte så många finesser. Jag är självlärd och lär mig mer genom att prova mig fram och fråga andra hur de gör.
Kommentera