Frågor & svar
Nyheter

Fråga experten: Har jag rätt att skjuta på sommarsemestern?

Jag jobbar på ett företag som går på lågvarv i juli. Därför vill arbetsgivaren att vi tar semester då. Har jag rätt att flytta fram semestern till september då jag behöver vara ledig?

Publicerad:

I ett första steg ska du prata med arbetsgivaren och framföra ditt önskemål om att senarelägga semestern. Ofta kan man komma överens så att båda parter blir nöjda. En klok arbetsgivare är flexibel och ger dig semester i september, i alla fall om det inte inkräktar allt för mycket på den ordinarie verksamheten.

Semestern ska enligt semesterlagen anpassas till verksamhetens behov. Samtidigt är syftet med semester att vi ska få återhämtning och vara hållbara under hela året.

Om ni inte kommer överens gäller semesterlagen. Den säger att alla anställda har rätt till en månads sammanhängande semester under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Det innebär att man kan bli tvungen att ha semester i juli om arbetsgivaren kräver det.

Sedan kan det förekomma lokala avvikelser som regleras i det lokala kollektivavtalet på din arbetsplats. Det förutsätter att det finns en akademikerförening eller motsvarande på din arbetsplats.

Läs mer om vad som gäller om semester

Madeleine Warghusen

förhandlingschef/avdelningschef

Kommentarer

Kommentera