Frågor & svar
Nyheter

Företagarfråga: Hur vet jag om affärsidén håller?

Jag ska starta eget och det brinner i fingrarna för att sätta mig ner och göra en affärsplan. Jag har en affärsidé som jag och mina vänner tror på. Hur kommer jag vidare?

Publicerad:

Roligt att du vill starta eget. Ett tips är att börja i rätt ände och börja med att göra en marknadsundersökning och budget innan du ger dig på att göra en affärsplan. Tyvärr är det många som gör tvärtom och startar med affärsplanen. Då är risken stor att man överdriver möjligheterna och underskattar riskerna.

Sätt inte allt för stor tillit till din familj och goda vänner som gärna kommer med glada tillrop. De vill dig väl, men är ofta alltför optimistiska. Det är sällan de som är dina framtida kunder. Fråga i stället potentiella kunder om de har behov av din produkt och om de skulle kunna tänka sig att köpa och vad de är villiga att betala. Då kan du få en mer verklig bild av marknaden. Tänk också på att se bortanför kommun- och länsgränsen när du kollar upp möjliga konkurrenter.

Ännu en fälla att gå i är att man utan budget överskattar intäkterna och underskattar kostnaderna. Därför behöver du göra ett antal olika budgetutfall och våga göra ett ”worst case scenario” för att se om du även då kan leva på din affärsidé.

För att verkligen lyckas är det bra om har något unik att erbjuda eller att du fångar upp en existerande produkt/tjänst och gör en tvist på den. Det kan handla om att ge bättre service eller erbjuda en prismodell som är mer attraktiv än konkurrenternas. Ifall du säljer tjänster kan du till exempel endast ta 50 procent i betalt vid start och sedan ytterligare 50 procent ifall kunden verkligen är nöjd.

När marknadsundersökningen är gjord och budgeten satt, då är det läge att börja jobba med affärsplanen, som bland annat visar hur du ska uppnå målen och göra företaget lönsamt.

Anders Sandvik, företagsrådgivare på Verto som Naturvetarna har ett samarbete med