Frågor & svar
Nyheter

Expertfrågan: Vad händer när nationaldagen infaller på en söndag?

Blir man kompenserade med ledighet en annan dag när nationaldagen infaller på helgen? Det beror på och ser lite olika ut i olika kollektivavtal, svarar Madeleine Warghusen, förhandlingschef på Naturvetarna.

Publicerad:

Det finns ingen allmän regel som säger att man som anställd ska bli kompenserad om 6 juni infaller under en helg. Däremot finns det i vissa avtal regler om att man ska bli kompenserad med en ledig dag om verksamheten tillåter, vilket ska ske i dialog med sin chef.

Vad som gäller på din arbetsplats regleras av det kollektivavtal som du omfattas av. Prata med den lokala Akademikerföreningen, Naturvetarföreningen eller motsvarande. På arbetsplatser utan kollektivavtal finns ingen särskild rätt till kompensationsledighet, det kan ändå vara möjligt att få ledigt en annan dag. Men det är upp till arbetsgivarens goda vilja.

Frågan om kompensation uppstod när nationaldagen blev allmän helgdag 2005 efter en lagändring. I utbyte försvann annandag pingst som en helgdag. Den dagen inföll alltid på en måndag, därav önskemålet om kompensation när nationaldagen infaller på en helg.

Madeleine Warghusen

förhandlingschef/avdelningschef

Kommentarer

Kommentera