Med ena benet i forskarvärlden och det andra på twitter har Emma Frans nått en stor publik. Nu är hon aktuell med boken ”Alla tvättar händerna” där hon i dagboksform skriver om året med pandemin.
Hon har både blivit hyllad och sågad under pandemin. Som epidemiolog har Emma Frans gett goda råd till svenska folket och förklarat hur coronaviruset fungerar och hur vi ska förhålla oss till det.
– Visst är det en utsatt position, men de positiva reaktionerna har ändå övervägt. Jag kände att jag kunde göra nytta som folkbildare när coronaviruset slog till förra vintern.
Om det skriver hon i sin nya bok ”Alla tvättar händerna”. Att dämpa det höga tonläget och hålla sig till fakta har varit hennes devis. Hon har inte heller tagit ställning för eller emot den svenska strategin, även om hon tycker att Folkhälsomyndigheten var långsam i starten.
– Jag företräder inget särintresse och är inte den som kan mest om virologi och smittspridning. Smittskyddsläkarna vill ha hårdare restriktioner för att minska trycket på sjukvården. Jag har försökt se till helheten, där andra effekter av restriktioner vägs in. För mig har det till exempel varit viktigt att hålla skolorna öppna.
Ungas framtid
Hon menar att de ungas framtid står spel, där skolan inte bara ger kunskap, utan också en fast punkt i en turbulent tid.
Boken har fått blandade reaktioner. Lite mer svärta i stil med Lars Noréns och Ulf Lundells dagboksböcker ville en recensent se.
– Jag är i grunden en positiv person och vill inte bidra till att öka polariseringen. Det finns andra som gör. De 22 forskarna som idiotförklarade myndigheterna hade till exempel vunnit på att framföra sin kritik på ett mer respektfullt sätt. Då hade fler lyssnat.
100 000 följare
Hon är även kritisk till Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, som på ett tidigt stadium dissade Folkhälsomyndigheten.
– Den öppna debatten ska värnas, men i rollen som chefredaktör borde han inte ha tagit ställning mot expertmyndigheterna när ingen visste säkert vilken strategi som var bäst. Lågt förtroende för myndigheter kan på sikt minska viljan att följa rekommendationerna, och öka vaccinmotståndet. Däremot är det viktigt att utvärdera den svenska strategin på sikt.
Med nästan hundra tusen följare på twitter är hon själv en influencer av rang. Med korta tweets provocerar hon och roar, ofta med en ironisk underton. Hon har en stående spalt i Svenska Dagbladet och dyker med jämna mellanrum upp i tv-sofforna.
Hur orkar du?
– Det har blivit för mycket och jag ska dra ner på tempot. Jag tackar oftast ja och vill nå en bredare publik utanför forskarvärlden, som jag gärna är en ambassadör för.
I boken beskriver hon upplevelsen av obehagliga symptom på randen till utbrändhet.
– Jag glömde bort saker och kunde vara desorienterad, trött och stressad. I vanliga fall finns det andningshål, som att träffa släkt och vänner, liksom att träna på gym. Mycket av detta har försvunnit under pandemin.
Höga förväntningar
God sömn och motion har fungerat lite som krockkuddar. En timmes promenad de flesta morgnar har gjort susen.
Det måste ända vara härligt att ha fått så många priser och utmärkelser?
– Ja, men det finns baksidor, som att det skapar höga förväntningar och fallet kan bli högt från en upphöjd position. Det är lätt att drabbas av bluffsyndromet, som många yngre kvinnor inom akademin känner av.
Tankar som ”när ska de upptäcka bluffen” kan även dyka upp i Emma Frans huvud.
Häng med Emma under en dag
Klockan 7
Följer sonen till skolan och fortsätter sedan att promenera en timme hemma i Uppsala. Ett viktigt andningshål och ett sätt att hålla igång fysiskt när hon av smittskyddsskäl undviker gymmen.
Klockan 9
På plats vid datorn. Besvarar mejl, skriver artiklar, scannar av twitterflödet och skriver dagens första tweet. De dagar hon ska till tv-studion åker hon hemifrån tidigt i ottan.
Klockan 11
Håller en föreläsning för studenter på Karolinska institutet. Temat är hennes egen forskning om hur pandemin påverkar människors psykiska hälsa och livskvalitet. Deltagare till studien når hon via sociala medier. Alla över 18 år kan delta genom att svara på en webbenkät.
Klockan 12
Lunchtiden är helig. Några planerade fikapauser har hon däremot inte. ”Fikar gör jag mest hela tiden.” De dagar hon spelar in poddar för bland annat Utbildningsradion, UR, åker hon till Stockholm.
Klockan 16
Hämtar sonen från skolan och fortsätter därefter att jobba. Morgondagens digitala föreläsning för personalen på en kommun ska förberedas. Med källkritik lär du dig att skilja på vetenskap och desinformation, är temat.
Klockan 18
Lagar middag till familjen och lyssnar på musik. Sedan följer en tv-kväll, där hon och maken har hittat till The Crown. Sänglampan släcks ganska sent efter att ha plöjt igenom fler avsnitt.
Emma Frans
Aktuell: Med nya boken ”Alla tvättar händerna”.
Utbildning: Biomedicin vid Uppsala universitet. Disputerad i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet.
Yrke: Forskare, författare och folkbildare.
Några utmärkelser: Stora Journalistpriset och Årets folkbildare 2017. Demokratiambassadör 2018. Årets folkbildare 2019. Guldörat för "Årets radioprogram", Hjärta & Hjärna 2020.
Läser just nu: Galenskap av psykiatriprofessor Mikael Landén.
Ger energi: Musik, träning och samtal med vänner.
Bästa karriärtips: Hitta sin grej och lära sig sätta gränser.