Frågor & svar
Nyheter

Årets geolog 2021 höjer kunskapsnivån i samhället

Årets geolog är Åke Johansson, jourhavande geolog på Naturhistoriska riksmuseet. Han blev glatt överraskad när Geosektionen ringde och berättade om priset. 

Publicerad:

Årets geolog AkeJohansson_300px.jpg– Jätteroligt att få ett pris för det jag gör. Nu ska jag hem och smälta det här, säger forskaren som också är jourhavande geolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Varje dag får han frågor om allt mellan himmel och jord.

– Den vanligaste är när någon har hittat konstiga stenar och tror att det är rester från ett meteoritnedslag, men så gott som alltid är det vanliga stenar från jorden.

Mest gillar han frågor om geologiska samband och processer. Det kan inspirera till nya tankar och breddar perspektivet. I sin forskning är han inriktad på isotopgeologi och det som hände för mer än sexhundra miljoner år sedan, det som kallas för prekambrisk tid. Då bildades det mesta av Sveriges berggrund och vår del av världen hängde ihop med andra kontinenter.

Att nå ut till en bredare allmänhet om geologi brinner han för. Det är för den förmågan han har fått utmärkelsen Årets geolog.

– För mig är det viktigt att höja kunskapsnivån om geologi i samhället, bland annat så att välgrundade beslut kan fattas när olika intressen står mot varandra, som i det aktuella fallet om kalkbrytning på Gotland.

Vad ska du göra för prissumman på 20 000 kronor?

– Den kommer inte att hamna i hushållskassan, utan går till något geologiskt ändamål, säger han övertygande.

Priset delas ut en gång om året av Geosektionen, en professionsförening inom Naturvetarna. Tanken är att pristagaren på ett positivt sätt ska ha flyttat fram geologins position i samhället.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör