Frågor & svar
Nyheter

5 tips till chefer som leder på distans

Vi har samlat de bästa tipsen från tre olika experter. Ta vad du vill ha om du behöver höja energinivån i gruppen och få alla att må bra och prestera.

Publicerad:

1. Var nyfiken och lyssna in i coachande samtal

Visa att du bryr dig och lägg vid behov upp en plan för åtgärder. Kom ihåg att alla vill vara betydelsefulla och känna att de har rätt kompetens. Lär känna dina medarbetare och visa att de är betydelsefulla. Fråga medarbetarna hur de har det på hemmakontoret.
Pär Bergdahl, organisationskonsult vid Gällöfsta Pärlan Ledarskap

2. Fastna inte i kortsiktiga hinder

Nu är det viktigare än någonsin att hålla humöret uppe och röra sig i den riktning man har valt. Men var beredd på att ta en annan väg än den du planerade. Håll ögonen på horisonten och fastna inte i kortsiktiga hinder.
Malcolm Larris, ledarskapskonsult

3. Klargör vad som förväntas

Du behöver knappast vara orolig för att medarbetarna jobbar för lite på distans. Risken för motsatsen är större. Alla vill göra det där lite extra. Därför är det viktigt att du klargör vad som förväntas och vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras, liksom hur målen ska följas upp. Var vaksam på möjliga effekter av att någon jobbar för mycket.
Anna-Lena Nordén, HR-ansvarig på Naturvetarna

4. Lägg fokus på det du kan påverka

Fokusera på det du kan kontrollera och förhåll dig till sådant du inte kan kontrollera. Det är ett bra sätt att hantera osäkerhet och stress. Stressnivån sjunker och du kan agera i stället för att drabbas av handlingsförlamning.
Malcolm Larris, ledarskapskonsult

5. Skapa sociala mötesplatser

Att vi alla har sociala behov är särskilt tydligt nu. Vi behöver närhet till varandra. Men alla gillar inte digital fika i stora grupper, då ofta bara några kommer till tals. Låt medarbetarna mötas i mindre grupper, förslagsvis fyra och fyra, både för att arbeta och hålla kontakt.
Pär Bergdahl, organisationskonsult vid Gällöfsta Pärlan Ledarskap

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera