Frågor & svar
Nyheter

”Tro på din idé, hur galen den än är”

Som generalsekreterare och grundare av Berättarministeriet bidrar Dilsa Demirbag-Sten med ett annat perspektiv till juryn för Thinktank 2030. Nu ser hon fram emot att ta del av nästa generations idéer för en hållbar framtid.

Publicerad:

De flesta inbjudningar som har med studenter att göra tackar Dilsa Demirbag-Sten ja till.

– Det är spännande att ta del av nästa generations idéer. Vi har gigantiska utmaningar för framtiden, så kreativa lösningar behövs, säger journalisten och författaren.

Egentligen är det social hållbarhet som Dilsa brinner för, att människor har ett gott liv och mår bra.

– Vetenskapen ger förutsättningar för det. Vi får inte glömma att allt vi föreställer oss blir verkligt. Vi drömde om att kunna flyga och att bota dödliga sjukdomar, och nu kan vi det. Därför har jag en optimism tro på människans förmåga. Vi ska fortsätta att sätta upp nya mål om innovation som berikar våra liv.

Klarar klimatet

Lika optimistisk är hon om klimatet, som hon menar är en krävande utmaning som vi kommer att klara.

– Tekniken löser förstås inte allt, utan framtiden ligger i människans hand att förvalta på ett sätt som kommer alla människor till gagn.

Hur upptäckter kan användas till nytta för mänskligheten är viktigt för Dilsa.

– Det handlar om att väva in etiska värderingar i vetenskapen. Annars kan forskningens framsteg förvandlas till monster. Vetenskap och etik går hand i hand. Vill vi till exempel ha klonade människor? säger hon retoriskt.

Rymden fascinerar

I sitt nästa liv ska hon bli fysiker. Redan i dag följer hon allt som kommer från NASA.

– Kosmologi rymmer fantasi och abstraktion på samma gång. Vad finns bortom vår värld? Det har vi tagit fasta på när vi möter barn och låter utomjordingar bli föremål för deras fantasi.

Vilket är ditt bästa tips till deltagarna?

– Tro på din idé, hur galen den än är.

Själv har hon bidragit till en hållbar värld genom att grunda Berättarministeriet, som driver utbildningscentrum för barn i socioekonomiskt utsatta områden. Där lockas barn till att, oavsett kunskapsnivå, erövra det skrivna ordet.

Vid sidan av det har Dilsa styrelseuppdrag i bland annat Nobel center, Linköpings universitet, Institutet för framtidsforskning och Pressens opinionsnämnd.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera