Frågor & svar
Nyheter

Solvatten räddar liv

Bristen på rent vatten leder till många sjukdomar och att 1,8 miljoner människor i världen dör varje år. Det ville naturvetaren Petra Wadström råda bot på när hon kom på idén till uppfinningen Solvatten.

Publicerad:

– Jag träffade kvinnor i Indonesien och fick ta del av den fattigdom och det lidande som fanns där. Jag ville hitta en lösning på problemet, men samtidigt också göra det nära människan, säger Petra.

Petra är utbildad biokemisk forskningsassistent. Mamma var konstnär, och pappa visade vägen till naturvetenskapen. I den miljön formades Petras uppfinningsrikedom, som Solvatten är ett resultat av. Solvatten är en tvådelad svart behållare som öppnas likt en bok mot solen och fylls med vatten.

– Jag ville att den skulle vara lätt att använda men samtidigt inspirera till samtal och kunskap. Därav designen som en bok. Barn kan lära sig allt om fysik, biologi och matematik genom att följa processen när vatten renas, säger Petra.

Hur funkar det?

Solens UV-strålning tränger in via en transparant yta – träffar en absorbator som omvandlar solstrålarna till infraröd strålning som till slut når vattnet. Temperaturen höjs, dödar bakterierna och det förorenade vattnet omvandlas till rent dricksvatten. Det tar tre till fem timmar att rena 10 liter vatten från skadliga mikroorganismer.

Petras uppfinningsrikedom gör att hon alltid vill hitta lösningar på problem. I det här fallet något som kunde hjälpa kvinnor världen över.

– Att se problemet men också lösningar och vad man kan göra är avgörande. Att försöka sätta sig in i någons situation. Tanken slog mig, varför inte ta vara mer på solens energi? Ur den frågan formades Solvatten som drivs av solens strålar, säger Petra.

Bakterier frodades

Inte nog med att Solvatten ger 70 000 familjer, i fler än tjugo länder, drickbart vatten varje dag. Den bidrar också till mödravården som räddar livet på nyfödda barn.

– När ett barn föddes tog barnmorskorna vatten från den förorenade brunnen. För att värma upp vattnet ställde man det i solen. Under den korta stunden frodades bakterierna i det vatten som sedan användes för att tvätta barnen rena, säger Petra.

Solvatten gör mer än att förhindra sjukdomar.

– Många mödrar ger mjölkersättning när de slutar amma, men har inte tillgång till vare sig rent eller varmt vatten. Näring som är livsavgörande.

Petra i Naturvetarpodden

Petras uppfinning har fått stort genomslag världen över och hon har mottagit flera priser. Bland annat de prestigefyllda priserna Skapapriset och Polhemspriset.

Hon har även fått äran att visa upp Solvatten för Barack Obama. Det var ett möte som påverkade båda starkt. Mer om det och om Petra Wadström kan du ta del av på fredag 15 maj då hon gästar Naturvetarpodden.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera