Viktigt! Uppdatera dina uppgifter på Mina sidor, som exempelvis aktuell arbetsgivare inför lönerevisionen.

Frågor & svar
Nyheter

Så påverkar vädret vår hälsa

Hjärtklappning, huvudvärk och ont i lederna. Påverkar vädret hur vi mår eller är det en myt? Anna Oudin är epidemiolog och statistiker på Umeå universitet. Hon forskar bland annat om hur temperatur påverkar hälsan.

Publicerad:

– Visst påverkar vädret vår hälsa. För att mäta detta tittar man ofta på dödligheten vid olika temperaturer. För varje befolkning finns en optimal temperatur då dödligheten är som lägst, så kallad Minimum Mortality Temperature. Den varierar beroende på hur nordligt eller sydligt befolkningen bor. I Sverige är dygnsmedeltemperaturen cirka 20 grader optimal för vår hälsa, men det kan variera eftersom vi bor i ett avlångt land, säger Anna Oudin.

Att dödligheten ökar vid höga temperaturer har varit känt länge, men det är först på senare år som det visats i vetenskapliga studier.

– Ju mer temperaturen avviker från den optimala temperaturen för befolkningen, desto fler kommer att dö under de aktuella dagarna. Vid exempelvis värmebölja drar kurvan över antal döda iväg. Men även vid kallare temperaturer ökar dödligheten.

Vad är det som händer i kroppen när temperaturen blir mer extrem?

– Kroppen måste jobba hårdare för att reglera sin temperatur. Det blir en påfrestning på organen för framförallt äldre och svaga med andra bakomliggande problem, till exempel hjärt- och kärlsjuka. Vid kallare temperaturer drar blodkärlen ihop sig och det blir större risk blodproppar.

Men det är inte bara kroppen som tar stryk av extrema temperaturer. Det finns även rön som tyder på att det påverkar psykisk hälsa.

– Vi har funnit samband mellan temperatur och antal besök till psykiatriakuten i Göteborg i en studie vi genomför just nu. Vi undersöker vilka diagnoser det handlar om, men det vi vet är att många med ångestsjukdomar tycker att hög värme är jobbigt. Vad det beror på vet man ännu inte. Det finns även tecken på att demens förvärras vid höga temperaturer, berättar Anna Oudin.

Varför vet vi inte mer om hur psykisk hälsa påverkas?

– Detta är ett relativt nytt forskningsområde så det finns fortfarande mycket som inte är klarlagt. Kanske beror det på att vi inte haft tillräckliga statistiska metoder tidigare.

Vilket är ditt favoritväder?

– Min forskning har inte påverkat mina personliga preferenser, jag gillar värme. Fast sommaren 2018 när det var värmebölja och jag var höggravid kunde jag verkligen känna ansträngningen på kroppen, det är inte trevligt.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera