Frågor & svar
Nyheter

Moa kämpar för alla arter

På fredag den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag, instiftad av FN. Det firas med olika event runt om i landet. Biologen Moa Pettersson är en av dem som håller i trådarna.

Publicerad:

Att humlor gör nytta för pollineringen har de flesta koll på.

Men fästingar, varför behövs de?

– Den frågan får jag ibland. Fästingen är en byggsten i den ekologiska väven och har bland annat rollen att reglera populationer av andra arter, säger Moa Pettersson.

Talespersonen för Biologiska mångfaldens dag menar att det finns ett egenvärde med en rikedom av arter. Många gör nytta, men kanske inte alltid för människor.

– Med många arter ökar resiliensen och förmågan att klara förändringar och kriser, som sjukdomar och ett varmare klimat.

Som entomolog i botten klappar hennes hjärta särskilt för dyngbaggarna. De gör grovjobbet innan mikroberna tar över och bryter ner komockorna i beteshagarna.

– De utför en mängd ekosystemtjänster, men nu är en tredjedel av arterna rödlistade, bland annat som en följd av minskat betestryck.

Annars är hon inte så pigg på att nämna favoriter, även om nagelörten gör henne extra förtjust när den visar sig tidigt på våren. ”Det är som att be någon att välja sitt favoritbarn.”

Vad händer den 22 maj?

– Vi startar redan klockan sex på morgonen med ett online-möte, där jag inviger dagen under ackompanjemang av fågelsång. Det blir inte lika mycket fysiska aktiviteter som tidigare år nu i coronatider.

Det erbjuds ändå botaniska vandringar runt om i landet och till exempel besök vid älvar där vandringshinder för fisk har öppnats upp. Det är mindre grupper som gäller och man håller avstånd till varandra.

– Man kan ju också fira på egen hand och ta sig ut i naturen. Vi har förberett en bingobricka där man kryssar de arter man hittar.

Vad kan man göra själv för att öka artrikedomen?

– Välj till exempel hellre pollinerande växter framför lupiner i den egna trädgården. Den invasiva lupinen tränger undan det mesta och blommar vackert på andra arters bekostnad.

Men om jag bor i lägenhet?

– Upptäck miljön i din närhet och lär dig mer. Man behöver inte alltid ta sig till naturreservat för att uppleva naturens mångfald, säger Moa som nyligen har börjat ett jobb som fältkontrollant för jordbrukarstöd på länsstyrelsen i Halland.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera