Frågor & svar
Nyheter
Bild på monchichi

Jim lever sin dröm om 70-talet

Utsvängda jeans, LP-skivor och äppelschampo har sin givna plats hemma hos Jim Werngren. Att prata 70-tal är den perfekta icebreakern i möten med kollegor och andra.

Publicerad:

Jim-Werngren_119px.pngAtt komma hem till Jim Werngren är som att göra en tidsresa till 70-talet. Saloondörrar i trä, soffor i plysch med stålrör och brunt kakel i badrummet är några markörer från den tiden.

Men varför just då?

– Det hände mycket och det fanns en optimism. Abba hade sin storhetstid, men han blev golvad av Gloria Gaynor hemma i vardagsrummet. Volvo och Scania gjorde avtryck i världen, liksom Björn Borg och andra svenska hjältar.

Brytningstid

Allt var förstås inte frid och fröjd. Oljekriserna avlöste varandra, det var krig i Vietnam och varvsindustrin monterades ner. Årtiondet beskrivs ofta som en brytningstid mellan industrisamhället och tjänstesamhället. Sverige blev modernt och många reformer sjösattes.

– Samtidigt gick det långsammare då och det fanns en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Det här var ju långt före Google och facebook.

Fascinationen för 70-talet smög igång när han några år in på 90-talet flyttade in i sin första egna lägenhet i hemstaden Karlskrona.

– Den var byggd på 70-talet och jag tyckte den var så cool. Då var jag med i en amatörteater som hade rekvisita och kläder från den tiden. När jag bläddrar i dåtidens Ikea-kataloger var det stora variationer i färg och form i en sober färgskala.

Jim är inte typen som nöjer sig med kompromisser, utan går ”all in”. Inga vitvaror är vita, utan kylskåpet är avokadogrönt och spisen är brun. Den enda möbeln som avviker är tv:n som har ett modernt snitt.

Hans intresse för 70-talet är välkänt på Folkhälsomyndigheten, där han jobbar som mikrobiolog.

– Det är ett bra samtalsämne som engagerar och gör folk glada. Kanske det väcker minnen från barndomens gabardinbyxor, trenchcoat, utsvängda jeans och hemstickat.

70-talshuset i Trångsund utanför Stockholm har mött en större publik genom filminspelningar och reklamfilmer där den tidsandan ska fångas. Fotomodeller har varit där och plåtats i modemagasin.

Kulturhistoriskt arv

– Det kanske häftigaste minnet var när trummisen i rockgruppen Scorpions bodde i huset med sin familj under tre dagar. Det var en inspelning för tv-programmet ”Hälsningar från 70-talet”.

Men hans vurm för den tiden handlar inte bara om nostalgi och att kliva in i en tidskapsel.

– Jag känner ett ansvar för att förvalta ett kulturhistoriskt arv. Jag har aldrig riktigt checkat ut från 70-talet som jag än i dag kommer bra överens med.
Palle Liljebäck

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera