Frågor & svar
Nyheter

Inte passé vid 43

Alla talar om det livslånga lärandet, men få lever upp till det. Handen på hjärtat. När gick du senast en kurs eller motsvarande som höjde din kompetens?

Publicerad:

Utan kompetensutveckling är risken stor att du är passé vid 43, som var rubriken för ett Saco-seminarium i Almedalen förra året. Enligt en undersökning från PTK får nära hälften av de privatanställda tjänstemännen inga kurser genom sin arbetsgivare.

Den bilden bekräftas i vår egen miniundersökning, där vi genom vårt nyhetsbrev, ställde frågan om kompetensutveckling till medlemmarna.

Det är både upplyftande och beklämmande läsning. Vissa har möjlighet att gå kurser eller tillägna sig ny kunskap på annat sätt i den utsträckning de vill, efter samråd med chefen. För andra är det inte lika generöst med hänvisning till ett kärvt ekonomiskt läge. Lika ofta är bristen på tid i ett allt högre uppskruvat tempo en anledning till att kompetensutveckling får stryka på foten.

Utbildning är en investering som arbetsgivare, individ och samhälle har nytta av, särskilt i ett läge där vi ser kompetensbrist i dag. Utvecklingen med nya digitala verktyg, biotech, hållbarhet och annat går med rasande fart. Omsättningen av kunskap är rekordhög, där bäst före-datum snabbt är passerad.

Tryggheten ligger i den egna kompetensen, brukar vi säga. Därför är det glädjande med den överenskommelse om spelreglerna på arbetsmarknaden som PTK och Svenskt Näringsliv har gjort. Där finns flera bra förslag som underlättar omställning genom kompetensutveckling. Det ansvaret ska ligga på arbetsgivaren.

Nu kommer regeringen gå vidare med det förslaget i stället för LAS-utredningen som slängs i papperskorgen. Det är en seger för den svenska modellen där parterna på arbetsmarknaden kommer överens.

Ännu en pusselbit i det livslånga lärandet är att med jämna mellanrum under yrkeskarriären sätta sig i skolbänken under längre perioder. Varför bara plugga på universitet under tre eller fem i sitt tidiga vuxenliv? Jag skulle gärna komma tillbaka till SLU, där jag tillbringade nära fem år, eller något annat universitet för att stärka min attraktionskraft i arbetslivet.

Den påfyllningen av kunskap och inspiration behövs hela livet. Då skulle ingen vara passé vid 43.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

hr b 2020-11-13

Bra tänkt men inte helt korrekt anser jag som passerat 60. Samhället räknar ut dig genom att försäkringsbolagen sänker ditt "värde". Man får erbjudande om "Seniorboenden". Pensionsmyndigheten vill veta om m an avser att gå i pension. Arbetsgivaren går ut med "Exit-erbjudande" till alla födda 1956 o tidigare i början av året om att avsluta sin anställning bums och därmed få full lön året ut. Om sju månader fyller jag "riskgrupp" d v s 65...
Kommentera