Viktigt! Uppdatera dina uppgifter på Mina sidor, som exempelvis aktuell arbetsgivare inför lönerevisionen.

Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet.Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Hitta glädjen i ovissheten

Just nu är det mycket i livet som är ovisst. Universiteten har stängts ned för att istället utbilda på distans. Nyheterna har gått från breaking news till Corona-nytt. Många av oss upplever oro. I mitt förra inlägg delade jag med mig av hur du som student kan vara personligt hållbar. Nu tänker jag dela med mig av knep och tips jag har skapat eller samlat på mig genom åren.

Publicerad:

Det jag vill att du ska ta med dig i detta inlägg är att trots ovissheten så har du alltid ett val. Du kan bryta tankemönster och välja glädje. Se det som en muskel. Precis som vi kan träna vår kropp att bli stark, kan vi också träna vår hjärna att se det positiva.

1. Positiva tankar

Att välja en positiv tanke är inte att förneka att det är tungt, men det är ett val att inte vara där jämt. Träna på att pumpa upp din mentala krockkudde. Hjärnan är rustad för att ta in mer negativt än positivt. De som målande fan på väggen var de som överlevde på savannen, inte dom som var positiva. Men vår värld ser annorlunda ut idag. Därför måste vi träna våra hjärnor att välja glädje och se det positiva.

2. Oroa dig max 10 min per dag

Att oroa sig konstant är som att ge mat till en hund. Det finns inget stopp och hunden kommer bara att be om mer. Ställ därför klockan och bestäm dig för att under 10 min oroa dig för allt som känns jobbigt. Sen släpper du det. Kommer du på fler saker, skriv ned det och ta det på ditt nästa oro-pass.

3. Dina tankar är din staty

Försök att visualisera din hjärna som ett torg. På det torget står en staty, en staty som tar upp all uppmärksamhet på torget. Statyn är din oro och ångest. Titta på den, rör vid den och ta in allt som känns. Sen vänder du dig om och lämnar din staty där på torget. Du behöver inte stå kvar där och glo på din staty. För det finns fler saker på torget att utforska.

4. Stanna upp

När du upplever en känsla som känns bra, eller är på en plats som får dig att må bra. Stanna upp i 40 sekunder i just den känslan. Hur känns det? Vad känns i kroppen? Vilka sinnen aktiveras? Var verkligen där och då i nuet. Prova sedan att berätta om det för någon, då påverkas du själv genom att minnas tillbaka och ger din hjärna en skjuts tillbaka till den känslan.

5. Hjälp någon

Det snabbaste sättet att må bättre är genom att hjälpa någon annan. Stort som smått. Berätta sedan om det för någon annan, det lyfter inte bara dig själv utan inspirerar också andra att göra likadant. Vill du vara någon som lyser upp rummet när du kommer eller som också lyser upp rummet när du går?

6. Gråt

Att visa känslor och gråta är ett bevis på styrka. Sätt på en blödig film, eller den mest sorgliga låten eller låtlistan på Spotify. Att tömma kroppen på tårar är faktiskt bra ibland. Du kommer att känna dig lättare och redo att ta nya kliv när du är färdig-gråten.

7. Tacksamhet

Ta fem minuter innan du somnar där du inte skrollar igenom sociala medier eller slötittar på en serie. Dessa minuter vill jag att du ska tänka på allt fint du är omringad av. Är du tacksam över sängen du ligger i, över den där vännen som får dig att skratta eller av att du faktiskt bara andas? Uppskatta dessa saker. Avsluta med att skriva ned minst tre saker du är tacksam för. Upprepa denna procedur varje dag. Så hjälper du din hjärna att hitta rätt spår.

8. Le och tillåt dig att skratta

Studier visar att om man ler varje dag så sprider man inte bara positiv energi, det är också bra för hälsan. Det minskar stress, sänker ditt blodtryck, boostar ditt immunsystem och gör dig på bättre humör. Inte nog med det, din produktivitet och kreativitet ökar. När vi ler frigörs endorfiner som gör att vi kan arbeta mer effektivt.

9. Irritation – din utmaning

”Se dina människor som utsända att träna på” ett fantastiskt citat av Kay Pollack. När du blir irriterad på en person för att hen gör si eller så och tänker: Men så gör man bara inte, hen borde veta det!
Byt ut den tanken till ”Jasså här står du och utmanar mig i att träna på att förändra mitt förhållningssätt”. Du kan inte förändra någon annan än dig själv, men du kan förändra hur du handlar i situationen och belysa vad det är hos dig som triggar igång irritationen.

10. Sätt upp mål

Ingen dag utan mål, mening eller syfte. Sätt därför upp ett mål för dagen som får dig att må bra. Är det att ringa en vän? Gå en promenad eller att våga öppna dörren för ett nytt intresse?

11. Hitta det du kan påverka

Var inte frustrerad över det du inte kan påverka. Hitta istället det du kan påverka. Ställ dig frågan: Vad behöver jag göra idag för att vara glad? Börja i det lilla och ställ inte för höga krav på dig själv.

Slutligen. Le, reflektera och var tacksam. DU kommer att klara det här. Jag tror på dig.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera