Värre än vädrets nycker i år är coronaviruset. Utan utländsk arbetskraft finns risken att jordgubbar ruttnar på fält. Det öppnar för mer självplock, enligt bärkonsulten Malin Joäng.
Redan i slutet av maj mognade de första jordgubbarna på friland i Skåne. Men de stora volymerna väntas skördas runt midsommar och några veckor efter. Det är de tidiga sorterna som är mest lönsamma.
- Det har varit stora växlingar i vädret under våren med tidig värme, vilket följdes av en kall maj med hårda frostnätter. För vissa odlare frös 80 procent av den första blomningen, säger Malin Joäng, rådgivare i det egna företaget Hallon & Bärkonsult.
Vattna mot frost
Vävtäckning och frostbevattning av plantorna är kostsamma åtgärder. Bevattning är ett knep som odlarna tar till när frosten lurar. När vattendropparna fryser till is frigörs energi i form av värme.
De starka vindarna är ett annat gissel.
- Blåsten torkar ut och ökar behovet av bevattning. Dessutom finns risk för - svampangrepp när mjöldagg sprids i fälten.
En vecka in i juni kom ett efterlängtat regn.
- Alla odlare har bevattning, men regn är ändå välkommet. Att bevattna kostar pengar och regn ger ett bättre mikroklimat, säger hortonomen.
Jordgubbar trivs inte i hög värme, då allt mognar på en gång.
- Idealet är mycket sol och 15-20 grader på dagarna, och 10-12 grader på nätterna. Då blir bären söta och goda. Smaken påverkas också av sortval och jordmån.
Finns det ekologiska jordgubbar?
- Ja, men bara i liten skala. Någon odlare testar en säsong, men ger ofta upp. Det kostar mer än det smakar. Efterfrågan är inte heller särskilt stor.
Ska man vara orolig för rester av bekämpningsmedel?
- Nej absolut inte. Här finns tydliga EU-regler och strategier för behandling. Karensen, tid mellan behandling och att bären plockas, gör att man kan vara lugn. Naturliga toxiner från gråmögel är ett värre gift.
I år finns ett större problem än vädrets nycker. Coronaviruset har orsakat brist på arbetskraft när plockare från andra länder har inreseförbud. Även om dispenser har getts finns risken att arbetskraften inte vågar sig hit grund av smitta.
- Läget är kristartat. Utan bärplockare kommer bären att ruttna på fält. Några odlare har lyckats få hit arbetskraft från Ukraina. De som har fast anställd personal klarar sig också.
Kan inte svenskar plocka jordgubbar?
- Det finns ingen sådan tradition längre. Skolungdomar plockar några dagar, sedan tröttnar de. Lönerna skäms inte för sig, utan ligger som regel på hundra kronor i timmen plus ackord.
Följden blir att utbudet minskar och den svenska jordgubben får ett högre pris. Däremot kan det bli ett uppsving för självplock.
Ännu ett problem med brist på arbetskraft är nästa års odlingssäsong.
- De plantorna ska i jorden nu, vilket kan bli eftersatt, spekulerar Malin Joäng, som också ger goda råd till yrkesodlare av hallon och blåbär.
Palle Liljebäck
chefredaktör