Frågor & svar
Nyheter

För Erik finns inget dåligt väder

Växlande väder med en mix av sol och regn står på jägmästaren och skogsägaren Erik Petrés önskelista. Då mår naturen bättre – och skogen växer så det knakar. Bra för klimatet och bra för Sveriges exportintäkter, menar Naturvetarnas ordförande.

Publicerad:

Att se hur skogen växer och hur man genom att välja trädslag påverkar kommande skog – det tycker Erik är kul. Tillsammans med sin fru skapar han grunden för kommande skogar på deras mark. I helgen röjde de ett litet lövbestånd med ovanligt stort inslag av rönn. Rönn är något som älgen brukar äta upp – men inte här, varför vet ingen. Att röja upp i skogen liknar han vid att gallra rädisor.

Vad önskar du för sommarväder?

– Jag vill ha omväxlande väder med regelbundet sol och regn – även om regnet gärna får komma nattetid. Bor man som vi gör tittar man alltid både på YR och SMHI och även hur det ser ut i verkligheten när man vaknar. Vi är nära naturen! Exempelvis så köper vi fågelmat för kanske 15 000 sek per år och har satt upp 30-35 fågelholkar i trädgården och i hagen bakom huset.

Vilket sommarväder är optimalt för det svenska skogsbruket?

– Skogen är precis som resten av naturen – olika extremväder skadar på olika sätt. Skogen växer bäst om det är lagom varmt och regnar regelbundet. Något som skadar träden är till exempel tidiga varma vårar med sena och kalla frostnätter.

Vad är viktigast för skogsbruket- sommarvädret eller vintervädret?

– Det är sommarvädret. Vädret viktigt under våren när träden vaknar till liv, och fram till hösten när de slutar att växa och invintrar. Men vädret under vintern spelar ingen större roll.

Det var många frostnätter i maj. Hur påverkades din skog av det?

– Frostnätterna i maj påverkade mest det som planterats de senaste åren, vilket vi inte har gjort. Frosten ligger normalt rätt lågt i terrängen så på några meter höjd är det sällan frost varför det egentligen bara är plantor och ungskog som skadas av frostnätter.

Vilket väder gillar granbarkborren?

– Om det blir en lång, varm och torr sommar så blir det stora skador av granbarkborren. Den enskilde skogsägaren kan inte göra mer än att se till att man på sig egen mark tar bort vindfälle och angripna träd. Om grannen missköter sig kan det kosta mig 100 000 tals kronor.

Är vi bättre rustade i år är tidigare mot skogsbränder?

– Sedan någon månad tillbaka har Sverige två flygplan för vattenbombning. De ska tillsammans med några andra plan kunna nyttjas av alla inom EU.

Älgbetning, finns det någon koppling till vädret?

– Den gångna vintern med lite snö gjorde att tallarna betades i betydligt mindre utsträckning än vad älgarna normalt gör.

Vilket är ditt bästa väderminne?

– Det är nog när ena dottern och jag skidade i trakterna av Funäsdalen. På kvällen satt vi utanför tältet och njöt av en fantastiskt vacker kväll. Under natten snöade och blåste det rejält och vi trodde att vi skulle bli tvungna att stanna kvar i tältet nästa dag. Men på morgonen när vi kröp ur tältet så var det åter sol och molnfritt. Ett par decimeter snö hade kommit och vi fick leta länge efter en av skidorna.

Har du någon favorit bland alla väder-appar?

– Men det som irriterar mig är om meteorologer säger ”imorgon kommer det 15-20 mm regn” och sedan säger att ”vädret blev bättre” om det knappt blev något regn. Lever man nära naturen som vi gör så känner man att både regn och sol behövs!

Finns det bra och dåligt väder? Eller är det bara kläderna det hänger på?

– Vet faktiskt inte – för jag har nog aldrig varit med om dåligt väder!

Kommentarer

Kommentera