Frågor & svar
Nyheter
Kosttillskott samt frukt

Duellen: Behöver vi äta kosttillskott?

Kosttillskott är en miljardindustri och tas många gånger i onödan. Det är en nutritionist och en KI-professor överens om. Forskaren går ett steg längre och menar att kosttillskotten kan vara skadliga för dem som tränar hårt eller har ökad risk för att cancer.

Publicerad:

JA

Anki Sundin, nutritionist, M.Sc. Nutrition, SSE MBA

1. Ditt främsta skäl till att man borde äta kosttillskott?

Om kosten inte innehåller tillräckligt med näringsämnen, så ska man i första hand se om man kan hitta livsmedel som tillsammans är naturligt rika på alla näringsämnen man behöver. Därefter finns det anledning att ibland tillföra vissa näringsämnen som kosttillskott. Till samma diskussion hör så berikade livsmedel, som kan vara ett mellanting.

2. Är det några grupper som har nytta av kosttillskott?

De som av olika anledningar begränsar sin kost, väljer bort livsmedel, eller inte förmår äta tillräckligt mycket av den näringsrika maten, har nytta av kosttillskott. Det kan gälla vegetarianer, sjuka, äldre och barn, men även de som tränar hårt. Kosttillskott bör aldrig tas istället för mat, utan komplettera en redan balanserad, väl sammansatt och näringsrik kost.

3. Ser du några risker med kosttillskott?

Konsumenten kan invaggas i en falsk trygghet genom att ta vissa vitaminer, ofta i megadoser som är en risk i sig, i stället för att äta näringsrik mat. Då går vi går miste om viktiga näringsämnen. Dessutom finns det vi idag kallar för food matrix, det vill säga att ett livsmedel är mer än summan av dess ingående näringsämnen. Här spelar livsmedlets konsistens, andra ämnen än näringsämnen (till exempel bioaktiva peptider) och hur vi kombinerar olika livsmedel, en stor roll för hälsan. Food matrix går vi helt miste om med kosttillskott, som ofta är ett isolat av enstaka näringsämnen.

4. Hur kan kosttillskott vara en miljardindustri?

Den sektorn är duktig på marknadsföring och hittar konsumentnära värden att spela på. Det tror jag även livsmedelsbranschen skulle behöva bli ännu duktigare på. När får vi se en arsenal av budskap som leder till att barn och ungdomar vill äta mer frukt och grönt? Hur får vi människor att äta mer fullkornsprodukter? Branschen får tyvärr ofta hjälp av mindre seriösa medier, men även att de själva lyckas ducka under marknadsföringslagstiftningen med påståenden som inte är godkända. Som konsument är man mycket utsatt i det läget.


NEJ

Martin Bergö, Professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet


1. Ditt främsta skäl till att man inte borde äta kosttillskott?

Vi rekommenderar att man äter en balanserad kost utan kosttillskott. Man kan välja mat som innehåller alla näringsämnen vi behöver för ett aktivt hälsosamt liv. En anledning är att det finns inga övertygande serier av kliniska studier som tydligt visar att ett visst kosttillskott fyller någon viktig funktion, förutom vid specifika brister. En annan anledning är att det finns risker.

2. Är det några speciella grupper som har nytta av kosttillskott?

Veganer kan behöva B12-tillskott och unga tjejer extra järn. Nyfödda och de över 75 år, och de som inte får tillräckligt med solljus kan behöva tillskott av D vitamin, och gravida behöver ibland extra folsyra. Notera att C-vitamin upptäcktes i citrusfrukter när man letade efter orsaken till skörbjugg hos sjömän, och ett B vitamin (tiamin) hittades i råris när man letade efter orsaken till bristsjukdomen beriberi hos soldater. Idag har vi sällan bristsjukdomar. När det gäller hård träning så hör man ofta att det bildas fria radikaler i kroppen som måste hämmas med extra antioxidanter. Men det finns forskning som visar att fria radikaler fungerar som en signal till musklerna att återuppbygga sig. Med extra antioxidanter finns istället en risk att man försämrar återhämtningen.

3. Ser du några risker med kosttillskott?

Vi har i kliniska studier funnit att antioxidanter i kosttillskott kan skydda både friska celler och cancerceller från skadliga fria radikaler. Och när cancerceller – som producerar höga nivåer fria radikaler – skyddas, kan de antingen dela sig eller metastasera (sprida sig) mer effektivt. Vi ser att lungcancer och malignt melanom sprids mycket mer effektivt i närvaro av antioxidanter som E-vitamin. Mot bakgrund av våra egna och andras studier rekommenderar vi därför att cancerpatienter, canceröverlevare och personer med en ökad risk för cancer att undvika kosttillskott med antioxidanter – och istället fokusera på en balanserad kost med frukt och grönt.

4. Hur kan kosttillskott vara en miljardindustri?

Eftersom det oftast inte är skadligt i små mängder har regleringen av marknadsföringen halkat efter. Många tjänar stora pengar på människors rädsla för sjukdomar och att de hellre tar ett piller än att ändra sin livsstil. Vi behöver få i oss en basal nivå av alla essentiella näringsämnen men stora mängder kan vara skadliga. Ett exempel är äldre personer som börjar se dåligt får A-vitamin, som är viktigt för ögats funktion. Men var är de övertygande studierna som visar att A-vitamintillskott kan förbättra synen hos äldre? Det finns heller ingen som ställer företagen till svars för falsk marknadsföring när det gäller kosttillskott – något för politiker att ta tag i.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera