I dag är det möjligt att förebygga ärftliga sjukdomar, men också att sätta in rätt behandling utifrån vilka genetiska risker en patient har. Men då måste man veta att man har en genförändring. Den analysen tolkas av sjukhusgenetiker.
Anna Norberg är ordförande för Sveriges sjukhusgenetiker. .
Vilka frågor driver ni?
- Vi arbetar för att få skyddad titel som sjukhusgenetiker och för att skapa en bra utbildning av biträdande sjukhusgenetiker. Även hur vi kan bredda professionen till att kunna utbilda och inkludera överlappande yrkeskategorier är viktigt. Vi planerar för fortbildning av sjukhusgenetiker, vilket är viktigt då teknologier och medicinska riktlinjer ständigt uppdateras inom det genetiska ämnesområdet.
Hur har ni lyckats?
Vi genomför årliga nationella utbildningstillfällen för sjukhusgenetiker. Vi har varit med och arbetat fram riktlinjer för examination/certifiering av sjukhusgenetiker samt uppdaterat det tidigare utbildningsprogrammet så att det nu är möjligt att kunna utbilda närstående kliniska yrkeskategorier inom genetik.
Vilka framtida utmaningar ser ni?
Att säkra nyrekrytering av sjukhusgenetiker i konkurrensen med andra alternativa yrkesvägar, med oviss ekonomisk/politisk riktning inom sjukvården.
Varför ska jag vara med i Sveriges sjukhusgenetiker?
Som medlem får man vara med och tycka till och påverka, samt blir del av ett nätverk som jobbar med liknande frågor.
Vilka är fördelarna med att vara en del av Naturvetarna?
Som del av Naturvetarna har vi möjlighet att nå ut till allmänheten via en större plattform och få hjälp att lyfta frågor av betydelse för hälso-och sjukvården.
Bra att veta om Sveriges sjukhusgenetiker
Grundades maj 2012 och har ett 40-tal medlemmar.
Dessa är sjukhusgenetiker som arbetar inom hälso-och sjukvården, främst på något av de kliniskt genetiska laboratorierna i Sverige. Klinisk genetik finns i dagsläget som specialistsjukvård på sex orter i Sverige: Göteborg Lund, Linköping, Stockholm, Umeå och Uppsala. I styrelsen har vi därför valt att ha en representant från vardera ort.
Anna Norberg, ordförande
Utbildning:Molekylärbiologi 4 år, därefter 1 år på Biomedicinska forskarskolan, samt forskarutbildning med doktorsexamen i medicinsk genetik (disputerade 2006).
Jobb och arbetsgivare: Anställd heltid som sjukhusgenetiker på Klinisk genetik (en del av Laboratoriemedicin) på Norrlands universitetssjukhus i Umeå (Region Västerbotten).
Din drivkraft för att engagera dig?
Viktigt att synliggöra sjukhusgenetiker och höja statusen på yrket.
Kopplar av med:
Läser en bra bok eller går en skogspromenad med hunden (en 4-årig labrador).
Oväntad talang: Släktforskning. Tyda gamla handstilar i kyrkoarkiv och försöka lista ut vem som är vem på gamla foton i min släkt.
Palle Liljebäck
chefredaktör