Frågor & svar
Nyheter

Avtal som gynnar jämställdheten

Löneutfyllnad vid VAB är en fråga som Naturvetarna driver i årets avtalsrörelse. Det skulle ge 90 procent av lönen och göra det enklare att dela vården av sjuka barn mellan föräldrarna.

Publicerad:

Coronaviruset har dykt upp som en joker i avtalsrörelsen. Att Kina står still har redan fått ekonomiska konsekvenser för näringslivet i Sverige. Hur det kommer att påverka lönerna återstår att se.

Långt från varandra

I dagsläget står parterna långt från varandra. Facken inom industrin kräver 3 procent i lönehöjningar i år. Svenskt näringsliv har svarat med 1,4 procent.

– Hur det går där är vägledande för övriga avtal som Naturvetarna tecknar. Vi är mitt uppe i förhandlingarna och har växlat yrkanden med Gröna arbetsgivarna, säger Terése Wikström, ombudsman på Naturvetarna.

Många av Naturvetarnas medlemmar kommer att påverkas av de avtalen, som om allt går enligt planen, börjar gälla 1 juni. För naturvetare som jobbar inom skogsbranschen är det 1 april som gäller.

Vilka frågor driver Naturvetarna?

– Den psykosociala arbetsmiljön är ständigt aktuell och är kopplad till arbetstid och övertid. Jämställdhet står också högt på önskelistan, där vi yrkar på en löneutfyllnad vid VAB, motsvarande den föräldralön som redan finns och ger 90 procent av lön. 

Ett VAB-tillägg under 10 dagar finns redan i staten. I ett första steg tänker man sig en period på 5 dagar inom privat sektor.

– Viktigt är också att få löneprocessen att fungera som det är tänkt. Därför vill vi ha partsgemensamma utbildningar om hur löneprocessen ska gå till.

Vad vill ni med kompetensutveckling?

– Vi trycker på för att kompetensutveckling, som är till nytta för både medarbetare och arbetsgivare, ska vara en naturlig del i arbetet.

 
Fakta: Naturvetarna tecknar avtal inom privat sektor med:
Ikem – Innovations- och kemiindustrierna
Gröna arbetsgivarna – skogsbruk, jordbruk, trädgård, Hushållningssällskap och husdjursföreningar, liksom avtalet för veterinärer, som Naturvetarna förhandlar. 
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Lisbeth Svensson 2020-02-21

Superbra med VAB-tillägg! Men borde gälla även för kommun- och regionanställda. Och gälla längre än fem-tio dagar. Borde finnas något vid långtidsvab också. Men man får ju börja någonstans.
Kommentera