Frågor & svar
Nyheter

2 av 5 har värk på hemmakontoret

För många fungerar det bra att arbeta hemma. Men det finns brister i arbetsmiljön och dialogen med chefen kan bli bättre, visar en färsk undersökning från Naturvetarna.

Publicerad:

Så många som 95 procent av Naturvetarnas medlemmar har möjlighet att jobba hemma under coronakrisen. Och runt hälften utnyttjar den möjligheten under minst halva arbetstiden, visar den enkätundersökning som Naturvetarna genomförde i april.

Innan pandemin var det bara 5 procent av medlemmarna som jobbade hemma.

– Det är en stor förändring. Det ska bli intressant att se vad som händer efter coronan, om det vi upplever nu är ett paradigmskifte i sättet att arbeta, säger Kristofer Jervinge, chef för Påverkan på Naturvetarna.

Köksbordet gäller

En motsvarande bredare undersökning gjordes på uppdrag av Tieto Evry I slutet av mars. Den visar att 80 procent har möjlighet att arbeta hemma.

– Många akademiker, som naturvetare, är tjänstemän och har ett arbete som tillåter att jobba på distans.

När det gäller den fysiska arbetsmiljön finns det saker att förbättra. 43 procent saknar skrivbord och sitter vid köksbordet och arbetar. Här finns ett missnöje. Mer än hälften uppger att arbetsgivaren inte har gjort något för att säkerställa arbetsmiljön.

– Det underbetyget förstärks av att 43 procent svarar att de inte har haft någon dialog med arbetsgivaren om arbetsmiljön på hemmakontoret. En sådan dialog borde finnas, säger Kristofer med bestämdhet.

Värk i nacke och rygg

Den ofta dåliga arbetsmiljön i hemmet speglar hur många mår. Så många som fyra av tio upplever att de oftare har problem med värk i nacke, rygg eller handled.

– Att många saknar en ergonomisk kontorsstol är en anledning till att många lider av återkommande värk. Ett problem som alltså ganska lätt skulle kunna åtgärdas.

Kristofer gläds över att många upplever att det funkar bra med att ha ledningen på distans.

– Däremot finns det brister i förväntningar och tillgänglighet. Mer än en fjärdedel uppger att några sådana diskussioner inte har förekommit.

Är man mer effektiv hemma?

– Här är bilden splittrad. En tredjedel upplever att de är mer effektiva, medan en fjärdedel tappar i effektivitet. För övriga är det ingen skillnad mot annars.

Många har också frångått sina vanliga rutiner med bland annat kortare lunchraster. En fjärdedel uppger att de mer sällan har tagit en lunchrast på en halvtimme. Sak samma gäller regelbundna pauser som blir satta på undantag.

– Det är en väckarklocka. Vi vet hur viktiga pauserna är för att må bra. Kom också ihåg att många av de bästa idéerna föds i pauser, när man liksom inte gör något som tar din uppmärksamhet.

Jobb och fritid flyter ihop

Många kan också känna igen sig i att gränserna mellan jobb och fritid suddas ut. Runt en tredjedel uppger att det är svårare att stänga av jobbet efter arbetstidens slut.

– Det kan hänga ihop med att nästa en fjärdedel känner en större oro över jobbet nu, det är svårare att släppa det mentalt vid hemarbete, spekulerar Kristofer.

Kommentarer

Per 2020-06-10

Ur arbetsmiljösynpunkt ör distansarbetsmöjligheten det bästa som hänt sen de egna kontoren ersattes av klassrummets vuxenmotsvarighet, kontorslandskapet.

Petra 2020-06-07

Det finns mkt man kan göra själv med utformning av arbetsplats hemma - utan särskild kontorsstol och särskilt skrivbord. Jobbar med detta och det finns en massa intressanta alternativ där kroppen kan må bra. Tycker det skulle kunna komma lite mer fokus på detta istället för att man ska fokusera på en viss stol eller bord och att arbetsgivaren ska fixa när man kan fixa det själv.
Kommentera