Frågor & svar
Nyheter

UGL byts mot större utbud som når fler

Naturvetarna ska ge ännu fler förtroendevalda möjligheten att gå fackliga utbildningar. Det gör vi genom att i större utsträckning digitalisera och öka utbudet.

Publicerad:

Förra vårens enkät med förtroendevalda visade att många önskade fler lättillgängliga utbildningar i Naturvetarnas utbud. Kongressen i höstas sade samma sak. För att möta detta behöver vi frigöra resurser, och att lägga ner UGL-utbildningen är ett led i detta.

Erik Palmqvist och Klara Rapp har varit med från start och arbetat med Naturvetarnas UGL-utbildningar sedan 2013. I november 2019 går det sista utbildningstillfället av stapeln.

– UGL är en fantastisk utbildning men den når ganska få, säger Klara Rapp.

UGL är en omfattande utbildning på fem dagar som kräver ganska mycket resurser. Ungefär 30 personer per år har gått den i Naturvetarnas regi. Genom att byta ut den mot främst digitala alternativ kan vi både öka antalet utbildningar och deltagare.

– Men det var inget lätt val, säger Erik Palmqvist och fortsätter: Halva förbundsstyrelsen har gått UGL, och många fler har kunnat byta jobb och göra andra saker i sina liv som de kanske inte hade gjort utan den erfarenhet som utbildningen givit dem. Det har varit en framgång, men vi måste se till helheten.

Exakt hur utbudet av utbildningar kommer att se ut är i skrivande stund inte klart. Tanken är mer grundutbildning och även kortare påfyllnadskurser. Målet är att ha en digital utbildningsplattform klar till 2020. Kunskap inom förhandling är något man alltid kan ha nytta av, och just förhandlingsutbildningen är redan är igång. Även kommunikation är ett viktigt ämne och som alltid går att förbättra och fila på.

– God kommunikation ger en bättre dialog med arbetsgivare. Det i sin tur underlättar det fackliga samarbetet, säger Klara Rapp.

Kommentarer

Kommentera