Frågor & svar
Nyheter

Ska du välja mellan enskild firma och aktiebolag?

Denna artikel riktar sig till dig som står i valet mellan att ha en enskild firma eller ett aktiebolag. Eller till dig som har en enskild firma, men funderar på att gå över till ett aktiebolag.

Publicerad:

Om du har anställda, ska anställa eller om firman har lån

Det finns några situationer när det är ett självklart val med aktiebolag, till exempel när risken för personligt betalningsansvar är stor på grund av låneskulder, hyresåtaganden, större leverantörsskulder, garantiansvar och utgifter för anställda. Vill man minimera riskerna för den egna ekonomin är bästa valet ett aktiebolag.

När du driver företag tillsammans med någon

Här är aktiebolag enklast och effektivast, jämfört med att kompanjonerna har varsitt företag som samarbetar. Ni kanske har två enskilda firmor som har samarbetat länge och vill gå ihop. Då är ett aktiebolag bättre än ett handelsbolag.

Om du har vinst på mer än 600 000 kronor

Skattemässigt är enskild firma mest gynnat om vi pratar om ”normala” inkomstnivåer. Särskilt gynnsamt är det på vinster upp till 200 000 kronor, på grund av lägre sociala avgifter. Om företaget har en vinst före ägarens uttag på mer än ca 600 000 kronor, är det aktiebolag som gäller. (Ägaren uttag är löneuttag från aktiebolag, respektive vinstuttag från enskild firma.)

All vinst utöver 600 000 kronor kan då skattas fram i bolaget med lägre procent bolagsskatt. Inom vissa gränser kan den användas till lågbeskattad utdelning till ägaren (detta beror också på hur mycket lön du väljer att ta i ditt aktiebolag).

Tänk på att dessa siffror kan ändras, dubbelkolla därför alltid på www.skatteverket.se.

Om du vill nyttja skattefria förmåner

Det finns många skattefria förmåner som man kan utnyttja i ett aktiebolag, men det gäller att väga dessa förmåner mot fördelen med lägre sociala avgifter i enskild firma.

Några förmåner som man kan få är:
  • privat sjukvård
  • skattefri motion och friskvård
  • julgåva om man har lokal i bostaden som bolaget kan hyra
  • den kapitalbeskattade hyran och avdraget i bolaget ger ett klart bättre skattemässigt utfall än det mindre avdraget för lokalkostnader i bostaden som man kan få i en enskild firma.

Kolla vad som är bäst just i din situation

Om du funderar över vad som är bäst ekonomiskt för ditt företag, rekommenderar jag dig att ta kontakt med en revisor som kan hjälpa dig vidare i dina tankar.

Kommentarer

Kommentera