Frågor & svar
Nyheter
Amy Loutfi är professor i informationsteknologi vid Örebro universitet.Foto: Linn Bergbrant

Mat + AI = sant

Har du hört talas om food tech? Forskare vid Örebro universitet tror att artificiell intelligens kan revolutionera livsmedelsindustrin i grunden. Vi har tagit reda på hur.

Publicerad:

Det ser ut som en helt vanlig odlingslåda. Ur jorden växer allt från klargrön sallad till lila kål. Lite gul raps får också plats. Grönsakerna ser riktigt frodiga ut och är redo att skördas när som helst. De hade kunnat växa i solskenet på en kolonilott. I stället är den färgglada skaran placerad inomhus. I ett labb.

En svart robotarm vakar ovanför odlingslådan. Den har sällskap med en mängd små sladdar, en kamera och ett tangentbord. Här finns en lampa som är särskilt anpassad efter växternas preferenser och sensorer som regelbundet mäter fukt, ljus och värme. Med hjälp av en liten spade kan robotarmen också rensa ogräs och gödsla.

Robot skördar

Tanken är att restauranger, skolor och hemmaodlare ska kunna skörda färska grönsaker utan att behöva hjälpa till. Odlingen sköter sig själv. Alldeles snart ska robotarmen också bli ännu smartare och utrustas med artificiell intelligens, AI.

– AI handlar om att låta datorn analysera stora mängder data och på egen hand dra slutsatser och upptäcka olika särdrag. Det är särskilt användbart när man har stora volymer data eller när mönstren är lite gömda. Med AI skulle alltså odlingsroboten kunna hitta mönster som leder till en bättre skörd, säger Amy Loutfi.

Gruvindustrin

Hon har sin forskningsbakgrund inom artificiell intelligens. I dag är hon professor och chef vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem på Örebro universitet. Robotsallad är långt ifrån allt. I samma labb har såväl forskare som företagsrepresentanter ägnat många timmar åt att utforma smarta system inom vitt skilda branscher.

– Vi började intressera oss för AI redan i slutet av 1990-talet och när det fick sitt stora genombrott blev vår forskning aktuell i hela världen. I dag används det här av allt från gruvindustrin till rekryteringsbolag, säger Amy Loutfi.

Mat och AI

En som såg potentialen var Annika Grälls. Hon är programansvarig för mat och måltid på Alfred Nobel Science Park. Hon konstaterade att forskare och entreprenörer i Örebro hade profilerat sig inom två väldigt specifika områden. 

Det första var artificiell intelligens. Det andra var mat. Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan blev först i landet med en akademisk utbildning inom matområdet och utbildar både kockar och sommelierer. 

I regionen finns också företag som säljer pizzor till alla världens Ikea-varuhus och andra matentreprenörer. Så vad skulle hända om man slog ihop de båda spetsområdena? 

3D-printad mat

Food tech är på stark frammarsch. Runt om i världen har forskare tagit tekniken till hjälp för att förvandla en fjäder till en friterad kycklingbit. Man har framställt artificiellt kött och labbodlade lingon. 

Det går att 3D-printa mat och det finns förpackningar som ändrar färg när det närmar sig bäst före-datum. Allt det här är bara början. 

– Musikindustrin och bankvärlden har förändrats i grunden med digitaliseringen. Vi är så oerhört stolta över Spotify, men den globala musikindustrin är en mikroverksamhet i jämförelse med livsmedelskedjan. Det finns enorm potential. Är man dessutom intresserad av hållbarhetsfrågor har man en fantastisk chans att göra skillnad för miljön, säger Annika Grälls.

Vattenbrist och extremväder

Världens livsmedelsproduktion står inför stora utmaningar. Jordens befolkning ökar, samtidigt som mängden odlingsbar mark i många länder minskar på grund av klimatförändringarna. 

Redan nu råder vattenbrist på många håll och extremväder är ett problem för många lantbrukare. Hittills har innovationshöjden inom livsmedelssektorn varit anmärkningsvärt låg. Annika Grälls hoppas på andra bullar. Hon har själv medverkat på food tech-mässor i både Hongkong och San Fransisco. Där diskuterades bland annat digitala lösningar för att motverka mat-svinn och nya smarta sätt att odla i städer.

– För två år sedan startade jag ett food tech-event i Örebro. Folk var skeptiska. De tyckte att jag skulle vänta några år, men då hade det varit för sent. Då hade vi blivit omsprungna redan. I år kör vi eventet för andra gången, säger Annika Grälls.

Skörda vid behov

Hon följer även odlingsroboten med stort intresse. Alfred Nobel Science Park är med och finansierar projektet. De delar lokaler med universitetet.

– När det gäller grönsaker som man kan köpas i matbutikerna i dag, handlar det nästan bara om vilka som klarar lagring och transport, men väldigt lite om smak. Med odlingsroboten kan matbutiker och restauranger ha egna odlingar. Då går det att skörda när man behöver, så mycket man behöver och välja de grödor som faktiskt smakar bäst, säger Annika Grälls.

Tillbaka till robotlabbet lyser den lilla lampan på grönsaksodlingen. På en stor tavla har någon antecknat nyckelord och högt upp på en hylla ligger ett stort antal hjälmar utrustade med olika spröt. Hjälmarna används i ett annat forskningsprojekt för att mäta hur människor rör sig när robotar närmar sig. I en gul fåtölj sitter en liten robot. Mest används den som prydnad.

Etiskt ansvar

Även om Örebro kommit längst i landet på food tech-området är arbetet ännu bara i sin linda. Amy Loutfi konstaterar att AI inte är alldeles enkelt. Hon var nyligen med och arrangerade en workshop vid en hållbarhetskonferens i New York med fokus på hur artificiell intelligens kan komma till nytta inom food tech. 

Hon pratade till exempel med ett företag som använder AI för att ta reda på vad människor tycker om för mat. 

– Om man kommer fram till att femtonåriga killar gillar söta saker, ska man då stoppa socker i allt bara för att få sin produkt såld? Om man har den här typen av information om befolkningen har man också ett etiskt ansvar. AI är inte data, det är en algoritm som använder data. Alla människor bidrar med data hela tiden. Är det rätt att de som äger algoritmerna får alla ekonomiska fördelar? AI är ett kraftfullt verktyg och alla verktyg kan användas som vapen, säger hon. 

Michelinstjärna

Överlag tycker hon dock att det tenderar att bli lite onödigt mycket fokus på just det negativa. På vad som kommer hända när robotarna blir smartare än oss och tar alla jobb. Över en fikarast presenterade Annika Grälls en idé för Amy Loutfi. 

Vad skulle hända om man skapade en lyxrestaurang med robotar i köket? Redan i dag finns det robotar som vänder hamburgare, men för att få till en AI-kock skulle man behöva bygga en digital tvilling som bryter ner alla moment in i minsta detalj. Förhoppningsvis förbättras flödena på kuppen.

– Tänk om man kan uppnå en Michelin-stjärna med hjälp av robotik, sensorik, automation och AI. Det vore kul att visa att teknik inte behöver vara något fult. En sådan här restaurang skulle kunna visa den konstnärliga och kreativa delen i robotiken. Det började som en typisk fikadiskussion, men jag tycker att det finns potential, säger Amy Loutfi.

 

TEXT: Anna Liljemalm

Kommentarer

Kommentera