Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet. Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Hantera din tentaångest

Nu börjar vi närma oss julen med stormsteg och av erfarenhet kan det kännas som att många lärare nu vaknar upp och helt plötsligt inser ”Shit, vi har en del tentor kvar! Eh vi tar alla på en och samma gång”. 

Publicerad:

I oktober månad fram till januari kan det för många kännas stressigt, som att allting kommer på en och samma gång. Och inte nog med det så ska julen komma där någonstans emellan?!

Ledig tid? Nja, kanske skulle det kallas pluggtid? För det är ju inget "måste" att plugga över julen. Men samtidigt så kan det smyga sig in en och annan härlig liten tenta sisådär några dagar efter nyår. Trots att du fortfarande har glitter kvar i håret efter nyårsafton och ett och annat russin kvar i morgongröten.
Så hur gör man då när tentaångesten kommer eller när prestationskraven sakta men säkert börjar smyga sig på?

Här kommer några tips på hur du kan hantera din ångest eller dina prestationskrav så att du på bästa sätt kan få ett hållbart liv och energi kvar att lägga på sånt som får dig att må riktigt bra.

1. Positiv punktlista

Skriv ned en lista på det du är mest nöjd med dig själv. Tänk på att du inte är dina prestationer så sluta värdera dig själv utifrån vad du presterar.

2. "Jag gick upp idag"

Fråga dig själv - Vad har jag gjort idag som jag kan känna mig nöjd med? Om det så bara är att du inte snoozade för länge och kom i tid till skolan.

3. Misstag

Våga göra misstag – det är genom att göra misstag som man lär sig. Både på tentor och i livet.

4. Säg tack 

Säg tack utan att svara "fast" eller "men". Ta åt dig när andra ger dig beröm eller säger positiva saker om dig, och lär dig att säga tack.

5. Hade jag sagt så till en kompis?

Släpp tanken på att vara perfekt och sluta vara så hård mot dig själv. Jag brukar alltid tänka, "Hade jag sagt det här till en kompis eller till någon jag tycker väldigt mycket om?" Om svaret på den frågan blir nej. Varför ska du då säga det till dig själv?

6. Återhämtning

Återhämtning är A och O. Var hittar du din återhämtning? Är det genom att träna, sjunga, meditera eller dansa? Det spelar ingen roll vad du gör, bara att du gör det.

7. Ladda ditt batteri

När din mobil dör så laddar du den. Men när din egen energinivå tar slut laddar du dig själv då? På samma sätt som att du laddar din mobil ska du också ladda dig själv med de saker som får dig att må bra och ger dig energi.

8. Det är inte slutet på resan

Din nuvarande situation är inte din slutstation. So what – du misslyckades med en tenta? Jag kan lova dig att det är det sista du kommer att tänka på när du har tagit examen och jobbat x antal år. Återigen du är inte dina prestationer.

9. Jämför dig inte med andra

Varför all denna jämförelsekultur? "Va fick du på tentan? Jag fick ett poäng från alla rätt!" Jaha tänker jag då. Det spelar ingen roll vem som fick flest poäng. För i slutändan handlar det om vad du faktiskt kommer ihåg från dina tentor när du ger dig ut i arbetslivet. Och jag kan lova dig att under en anställningsintervju kommer ingen att fråga dig vad du fick på din tenta, år 2 i ämne x under din utbildning.

10. Sänk ribban

Sänk din ribba till en mänsklig och hanterbar nivå.

11. Möt världen med ett leende

Studier har visat att om man ler varje dag så sprider man inte bara positiv energi omkring sig utan det är även bra för hälsan. Det minskar stress, sänker ditt blodtryck, boostar ditt immunsystem och gör dig på bättre humör. Inte nog med det, din produktivitet och kreativitet ökar – för när vi ler frigörs endorfiner som gör att vi kan arbeta mer effektivt. Och ni måste ju hålla med mig om att det är trevligare att möta världen med ett leende?

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera