Frågor & svar
Nyheter

Aksel går i spinn på fiske

För Aksel Ydrén är det en tjusning att uppleva känslan när det hugger till och nappar. Spänning och avkoppling på en och samma gång.

Publicerad:

– Jag tror det ligger något latent i våra gener att jaga och samla. Det är ett sätt att få mat som leder tillbaka till rötterna. Den bästa maten är den man har odlat eller fångat själv, säger han filosofiskt.

Även om han föredrar närfiskat i trakten av Krokom i Jämtland så ger havsfiske i de norska fjordarna upplevelser som han inte vill missa.

– I de bästa stunderna är det bara att sänka ner draget och låta en torsk eller kolja fastna på kroken. Artrikedomen är så stor och när det är som bäst är det nästan som att havet kokar av både fisk och skaldjur.

För husbehov

Till vardags fiskar han för husbehov för att få mat på bordet. Att bara fiska för nöjes skull och slänga tillbaka fisken i vattnet tilltalar honom inte.

– Fisken stressas och kroken skadar fisken fysiskt, det finns också risk för infektioner när man håller den i handen eftersom den känsliga slemhinnan skadas.

Abborren är en favorit som han filear och avnjuter stekt. Men han fiskar lika gärna sik, gädda och mört, som är några typiska arter i svenska sjöar.

– Mört och braxen är underskattade. De minsta benen kan man bli av med genom att lägga fisken i en ättikslag. Den sura miljön gör att småbenen löses upp.

Att konservera och tillaga fisk är något av Aksel Ydréns specialitet och tangerar hans arbete på Eldrimner, som är ett nationellt resurscenter för mathantverk.

– Man kan grava mer än lax, men tänk på att frysa råvaran innan, för att få bukt med eventuella parasiter. Salt, socker och kryddor är det enda som behövs. Då startar en kontrollerad nedbrytning av proteiner, en så kallad autolys, som egentligen är en avbruten fermentering.

Fritt att fiska

Han håller i kurser och workshops om fiskförädling. Dessa vänder sig främst till småskaliga yrkesfiskare i hela landet.

Men kan man fiska var som helst?

– Yrkesfisket är hårt reglerat. För hobbyfiskare är reglerna mer liberala. Det är i regel fritt att fiska med handredskap på allmänt vatten utmed kusten i havet och i de fem stora sjöarna, men kolla för säkerhetsskull på svenskafiskeregler.se så du inte fiskar i något fredningsområde.

Att lägga nät lämpar sig inte överallt men för den som har för avsikt att konsumera fångsten är det en metod som kan ge stor utdelning.

– Har man fiskerätt och koll på beståndet kan nätfiske rekommenderas. För mig som gillar fisk och bor på landet passar det perfekt.

Så får du det att nappa:

  • Att fiska behöver inte vara så märkvärdigt. Skaffa ett enkelt kastspö och några drag, som spinnare och wobbler i olika färger. En jigg (ett fiskliknande drag för bland annat gösfiske) kan också komma till användning.
  • Någon speciell klädsel behövs inte. Tänk funktionellt och anpassa klädsel efter vädret. Flytväst och stövlar kan rekommenderas i alla lägen.
  • Skaffa fiskekort om det behövs. Googla för att få veta vad som gäller där du ska fiska. Som regel hittar du information kring vad som gäller på svenskafiskeregler.se eller fiskekartan.se. Köper du ett fiskekort är du även med och stöttar fiskevården i området.
  • Kroka av och avliva fisken snabbt genom ett slag mot huvudet som bedövar fisken, skär därefter av strupen och låt blodet rinna av. Ett tips är att ha med sig en kylväska, där fångsten kan förvaras kallt. Genom att man så tidigt som möjligt avblodar och kyler ner fisken förbättras både kvalitet och hållbarhet.
  • Rensa fisken kan du göra hemma. Att filea är en konst. På Youtube hittar du bra instruktionsfilmer. Frys in eller tillred filéerna direkt genom att vända dem i en blandning av vetemjöl, salt och vitpeppar. Lite dill ger en extra krydda. Sedan är de färdiga att läggas i stekpannan, helst i gjutjärn för att värna miljön och få ett tillskott av järn.
  • Fisk är hälsosam mat. Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk två till tre gånger per vecka. Växla mellan de feta och magra. Dock rekommenderas barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta fet fisk från Östersjöområdet oftare än två till tre gånger per år.
  • Ta gärna reda på fiskevattnets hälsostatus. Glädjande nog sjunker både dioxin- och kvicksilverhalterna i sjöar, vattendrag och hav, vilket också lett till en återhämtning av toppredatorer som sälar, uttrar och havs–örnar. På sina håll finns det fortfarande för höga gränsvärden av miljöfarliga ämnen.
  • Läs mer: https://viss.lansstyrelsen.se
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera