Frågor & svar
Nyheter

64 miljoner ägg i påsk

Så många ägg äter svenskarna under påskveckan, godisägg oräknade. Svenska ägg får grönt ljus av WWF sett till klimatet. Här kan du läsa om allt som är värt att veta om ägg - målade eller inte.

Publicerad:

Har allt

Innehåller de flesta näringsämnen vi behöver, dock inte vitamin C. Ägget är också tomt på kolhydrater. I övrigt finns det gott om antioxidanter, som selen och E-vitamin. Även vitamin D hittar du i ägg. Inte så konstigt att näringstätheten är hög då ägget ska föda en kyckling innan ägget kläcks. Vissa kallar ägg för supermat.

Kolesterolrisken är en myt

Ägg innehåller kolesterol, men det finns ingen anledning till oro. De flesta kan äta flera ägg varje dag utan att det påverkar våra kolesterolvärden på ett negativt sätt. När vi får i oss kolesterol via maten minskar kroppens egen produktion av kolesterol.

Svenska ägg kan ätas råa

Att äta äggen råa är, enligt branschorganisationen Svenska ägg, ofarligt så långe äggen är producerade i Sverige. Här finns inte salmonella, som är ganska vanligt förekommande i andra länder. Rådet där är att koka eller steka äggen. Däremot är det en myt att råa ägg är mer näringsrika än upphettade. Här finns inga skillnader.

 Håller längre än de lovar

Ägg har som regel betydligt längre hållbarhetstid än vad som står på förpackningen. Om du har kokade ägg över efter till exempel äggmålning i påsk, så håller de sig fräscha i kylskåpet i ungefär en vecka.

 Klimatsmart

Det går åt mellan två och tre kilo foder (spannmål och proteinfoder, bland annat soja) för att producera ett kilo ägg. Hönans goda förmåga att omvandla foder till mat gör att utsläppen av växthusgaser är relativt små.

 Frigående är att föredra

Svenska värphöns lever antingen frigående inomhus i stora hallar, max 9 hönor per kvadratmeter, eller i mindre flockar i inredda burar. Burarna måste ha reden, sandbad och sittpinne. Trängseln är dock stor och varje höna har i genomsnitt ett A4-ark till sitt förfogande. Är äggen märkta med Svenskt Sigill vet man att äggen kommer från besättningar med frigående hönor.

Mindre trängsel i ekohönsgården 

Hönor i ekologiska besättningar har lite större ytor att röra sig på och upplever inte samma trängsel. De går fritt i stora stallar med max 6 hönor per kvadratmeter och de har möjlighet att gå ut i en rastgård. Där kan de sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs.

Palle Liljebäck

chefredaktör