Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Vilken effekt har nikotin på kroppen?

 Några vittnar om att man blir pigg av nikotin, och andra att man blir trött, medan en tredje menar att det ger energi när det behövs och att man blir dåsig vid sängdags. Hur fungerar nikotin fysiologiskt i kroppen och hur farligt är det?

Publicerad:

Läs även om naturvetares viktiga arbete inom hälso- och sjukvården

Nikotin är ett naturligt förekommande nervgift som produceras i tobaksplantan och fungerar som skydd mot insektsangrepp. I kroppen stimulerar nikotin selektivt receptorer som kallas nikotina acetylkolinreceptorer. 

Dessa receptorer finns i många av kroppens organ och vävnader, vilket innebär att nikotin påverkar viktiga funktioner som reglering av nervsystemet, hjärt- och kärlsystemet, blodsockernivåer och mag-tarmfunktionen. 

Personer beroende av nikotin vittnar om att en cigarett eller en prilla snus kan vara lugnande när man är stressad, men även uppiggande när man är trött. Nikotin i relativt låga doser har en stimulerande effekt på nervsystemet och man känner sig piggare. I större doser blir effekten en dämpning av nervsystemet och muskulaturen, och man känner sig lugnare och avslappnad. 

Hur stort beroende man har utvecklat, vilka tobaksprodukter man använder, och i vilket stämningsläge och stressnivå man befinner sig när man intar nikotinet kan också ha betydelse för hur man upplever effekten.

Den akuta letala (dödliga) dosen av nikotin brukar anges till 500-1 000 mg. Kroniskt intag av nikotin kan ha negativa effekter på till exempel blodtryck och blodsocker.

Text: Stig Jacobsson, docent i farmakologi vid Umeå universitet