Frågor & svar
Nyheter

Veterinärer nöjda med fackligt stöd

Sedan maj månad ger Naturvetarna facklig service till medlemmar i Sveriges Veterinärförbund. Det gäller allt från lönerådgivning till mer komplicerade individärenden.

Publicerad:

– Jätteroligt med så många positiva reaktioner. Varje dag vänder sig flera veterinärer till Naturvetarnas medlemsrådgivning för att få hjälp och stöd i fackliga frågor, säger Anna Sonesson, rådgivande ombudsman på Naturvetarna.

Vilka frågor är vanligast?

– Arbetsmiljö, omorganisationer och lokala arbetstidsavtal dominerar. Många vill också ha hjälp med det nya löneavtalet för distriktsveterinärer. Eftersom det är ett lokalt avtal hänvisar vi till de förtroendevalda i Distriktsveterinärföreningen inom Saco-S på Jordbruksverket, säger Anna Sonesson.

I övrigt är frågorna desamma som medlemmar i Naturvetarna har.

– Det kan handla om att någon ska byta jobb och vill veta hur lång uppsägningstiden är. Inför en ny anställning kan vi ge goda råd om lön, arbetsvillkor och annat som ska ingå i det individuella anställningsavtalet.

Alla får nyhetsbrev

En nyhet är att medlemmar i Sveriges Veterinärförbund också får nyhetsbrev från Naturvetarna, som kommer ut med tio nummer per år.

– En viktig del i vår service är stödet till de förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Genom att ge dem kunskap och råg i ryggen kan många frågor lösas på arbetsplatsen.

Däremot svarar inte Naturvetarna på frågor om veterinärernas profession. Det kan Sveriges Veterinärförbund bäst.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera