Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Vad ska du tänka på när du söker jobb?

Det är mycket att tänka på när du ska ut på arbetsmarknaden. Söka brett eller smalt? Hur ska du marknadsföra dig själv? Karriärrådgivare Elisabeth Möller ger dig de bästa tipsen.

Publicerad:

Ett fel som många gör är att de kastar sig ut och söker så många jobb som möjligt. Ta hellre ett steg tillbaka och fundera på vad du vill göra och hur du vill använda din kompetens.

Du kan se på det i fyra steg:

  1. Lär känna din kompetens
  2. Ta reda på vad du vill göra
  3. Lär känna din arbetsmarknad
  4. Sök jobben du vill ha
1. Lär känna din kompetens:

Även om flera personer har gått samma utbildning tar de inte med sig exakt samma kunskaper och färdigheter. Vad är det viktigaste just du har tagit med dig från din utbildning? Vad kan du erbjuda en arbetsgivare? Glöm inte dina personliga styrkor.

2. Ta reda på vad du vill göra:

Hur vill du använda det som du har lärt dig under din utbildning? Vad har du trivts bäst med? Vad motiverar dig? Vidga dina vyer och tänk utanför boxen. Exempelvis biologer finns över hela arbetsmarknaden, såväl ute på fältet, som inom politiken.

3. Lär känna din arbetsmarknad.

Ta reda på vad det finns för jobb som intresserar dig. Vilka potentiella arbetsgivare ser du? Vilken kompetens krävs för jobben du vill ha? Att du har koll ökar chansen både att få ”rätt” jobb och på kortare tid. Läs gärna mer i rapporten Akademisk utbildning - en språngbräda för karriären. Vi rekommenderar att du använder LinkedIn både för att leta jobb och lära dig mer om arbetsmarknaden, genom att till exempel följa företag och organisationer.

4. Sök jobben du vill ha.

Lägg krutet på färre men mer relevanta ansökningar. Leta jobb i många kanaler, till exempel Naturvetarnas lediga-jobb-sida, LinkedIn, arbetsgivarnas webbsidor, nyhetsbrev och jobbsökarsajter. Du kan alltid ta direkt kontakt med arbetsgivare istället för att bara läsa annonser.

Ditt kontaktnät är värdefullt

Vår undersökning bland nyexaminerade naturvetare visar att en tredjedel fick sitt första jobb via kontakter, och ytterligare 20 procent via sitt exjobb eller praktik. Aktivera ditt nätverk, t.ex. kursare, föreläsare, vänner och familj. Använd gärna ditt Alumninätverk, alltså alla som har gått vid samma universitet som dig eller är i slutet av sin utbildning. LinkedIn kan du använda för att hålla koll på och utöka ditt professionella nätverk.

Din ansökan

Ditt cv och personliga brev ska anpassas till varje unik tjänst. När du beskriver dig själv, lyft fram dina mest relevanta kompetenser och personliga styrkor, med fokus på vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Läs mer här om hur du får din ansökan att sticka ut. Ring gärna arbetsgivaren och ställ frågor om tjänsten innan du skickar din ansökan. Inför en intervju, läs på både om arbetsgivaren och vad tjänsten innebär. Att du visar ett genuint intresse är avgörande. Personliga egenskaper och attityd är något som rankas högt hos arbetsgivare. Läs gärna mer i rapporten Naturvetares arbetsgivare om rekryteringsbehov och kompetens.

Du är alltid välkommen att höra av dig till Naturvetarnas karriärservice för att få mer stöd, till exempel CV- och LinkedIn-coachning!

Kommentarer

Kommentera