Frågor & svar
Nyheter
Lotta Ljungkvist, vd för GE Norden och nya Testa Center, visar näringsministern Mikael Damberg hur uppförökning av celler går till. I nästa steg sker proteinrening.

Testbädd för biologiska läkemedel invigd

Det nya testlabbet på GE Healthcare ska fungera som en språngbräda för forskningsidéer att nå marknaden.

Publicerad:

Alla var där när Testa Center invigdes på GE Healthcare i Uppsala i augusti. Närings- och innovationsministern Mikeal Damberg var nöjd med att gå i mål.
– Det här är en stor dag för svensk life science. Testbädden ger möjligheter för forskare, startups och bioteknikbolag att skala upp forsknkngsidéer och ta nya produkter till marknaden.
Regeringen satsar 100 miljoner kronor i Testa Center och GU Healthcare bidrar med 45 miljoner kronor.

Är framtiden

– Biologiska läkemedel är framtiden och många sjukdomar, som cancer och immunologiska sjukdomar, kan botas med den typen av läkemedel, säger Mikael Damberg.
Att stärka samarbetet mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer menar han ligger i linje med det nya testlabbet.
– Detta är en industriell labbmiljö som välkomnar forskare från hela Sverige som vill göra experiment och skala upp sina produkter, säger Lotta Ljungqvist, vd för GE Norden och Testa Center.

Säkra kompetensen

Hon ser ett stort intresse för olika aktörer att komma hit. Men det kostar en slant. För en kostnad på 60 000 kronor för de tillgång till kvalificerad utrustning och supportpersonal.
– Vi räknar med en beläggningsgrad på 75-80 procent, men det är ingen kassako för GE Healthcare, utan tanken är det ska gå runt, säger Lotta Ljungqvist.
Företaget ser också annan nytta, som att säkra sen framtida kompetensen, då det är svårt att hitta personal som kan cellodling och proteinrening i industriell skala.
Vem kommer att äga rätten till idéer?
– Projekten, alltså de forskare eller bolag, kan ta patent på idéer som kan leda till nya produkter.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera