Frågor & svar
Nyheter
Stina Blomberg ger järnet med Löparnas Vänner, som är ett av alla löpargäng som har startat på senare tid.

Spring ger Stina energi

Många naturvetare kopplar av med löpning. En av dem är Stina Blomberg, som hellre springer långt än snabbt, ofta med matsäck på ryggen.

Publicerad:

Stina Blomberg har alltid haft spring i benen. De har burit henne många mil och gett fina upplevelser runt om i världen.
När Naturvetaren möter henne i den skira försommargrönskan är hon på hemmaplan. I Tantolunden i centrala Stockholm tränar hon med ett av alla löpargäng som har startat på senare tid.
– Att springa tillsammans med andra ger en ny dimension. I "Löparnas vänner" finns det alltid några att ta rygg på och vi både stöttar och pushar varandra. För mig är det ett sätt att träna upp snabbheten.

Som en utflykt

Där hittar vi två andra naturvetare som kämpar upp för backarna och liksom rullar utför i en skön harmoni.
Egentligen trivs Stina Blomberg bäst med att springa längre sträckor. I höstas körde hon ett lopp på drygt 16 mil, som gick av stapeln i skånska Kullaberg. Med nästan 4 500 höjdmeter att avverka kan man ju förstå att terrängen var rejält kuperad. Ibland var det mer klättring än löpning på det leriga underlaget. Av nära tvåhundra startande gick bara var femte löpare i mål. Stina Blomberg var en av dem.

Tröttnar du aldrig?

– Nej, det var en härlig upplevelse. Det var mycket prat och vi hade med oss matsäck. Lite som en söndagsutflykt, fast hårdare, säger hon med ett skratt.
Hon beskriver det som att hon kommer in i en lunk och en rytm som får tankarna att flöda.
– Man tänker liksom obehindrat, säger hon utan att göra någon djupare filosofisk analys av det.

Försäkrar djur

Bättre avkoppling kan hon inte föreställa sig, vilket kommer till nytta i jobbet.
– Båda berikar varandra. När jobb och träning fungerar mår jag som bäst.
Till vardags jobbar hon med omvärldsbevakning och analys på djurförsäkringsbolaget Agria. Sällskapsdjur ligger på hennes bord.

Hur ser trenderna ut?

– Veterinärbehandlingarna blir allt mer avancerade och kostnaderna har stigit. Omsorgen om djuren har ökat och de flesta är i dag försäkrade. Sjuka och skadade djur får snabbt vård, säger hon och konstaterar att katterna hemma i Sandviken inte var försäkrade när hon var liten.

 

Så kommer du igång:

1. Starta försiktigt. Är du helt otränad bör du börja med någon kilometer och växla mellan att gå och jogga. Ovana muskler, leder och ligament måste få chans att byggas upp. Tar du i för mycket i början kommer skadorna som ett brev på posten.
2. Öka träningen successivt. Börja med två pass i veckan och gå upp på tre, vilket behövs för att få en utveckling. Hellre fler och lätta pass än få och hårda. Efter tre månader kanske du är uppe på fem kilometer och kan springa två till tre kilometer i ett sträck.
3. När du känner att fem kilometer går lätt som en plätt kan det vara läge att lägga i en högre växel och börja variera träningen. Intervaller är det bästa sättet för att få upp flåset. I nästa steg kan du vara redo för backlöpning, vilket ger både styrka och snabbhet.
4. Missa inte styrketräningen. För att orka hålla ett bra steg måste du vara stark i främst bålen. Även armarna behöver ha en viss styrka.
5. Vässa löptekniken. Men akta dig för five fingers, skor utan klack. Skaderisken ökar för ovana fötter. Prova istället att springa barfota på gräs några gånger över en fotbollsplan. Du tvingas springa naturligt och landar på framfötterna.
6. Bra mat. Tänk på att få i dig en balanserad kost, där alla näringsämnen kroppen behöver finns med. Tallriksmodellen funkar även för löpare, och ofta finns det plats över för en favoritbakelse.
Tips: Träna med Löparnas vänner, följ dem på Facebook

 

Stina Blomberg

Utbildning: Agronom. Masterexamen i husdjursvetenskap.
Yrke: Omvärldsbevakare på Agria djurförsäkringar.
Husdjur jag trivs bäst med: Hjärtat klappar extra för grisar, men tycker om alla djur.
Läser: Dokumentärer och självbiografier.
Gör mer: Friluftsliv. Har åkt Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidlopp på 22 mil.

Palle Liljebäck

chefredaktör